Национална премиера на "Нашенец" по Чудомир! Мариус Куркински на 9 ноември в Двореца на културата и спорта

Сподели


Мариус Куркински празнува 30 години на сцена с моноспектакъла НАШЕНЕЦ по Чудомир
За 30-годишнината от първия си моноспектакъл Мариус Куркински подготвя нов, който ще бъде представен премиерно през ноември 2023 г.. Самото представление се нарича „Нашенец“ и ще е доста добра подборка от образите на легендарния Чудомир – както писмените, така и рисуваните от него.

Националната премиера ще бъде на 9 ноември от 19.30 часа в Двореца на културата и спорта в морската столица.
Билетите са пуснати в продажба на касите на Българан (Ул. Братя Шкорпил 33) и Дворец на културата и спорта. 
Купи онлайн билети за "НАШЕНЕЦ" на ePortal.BG.

“В моноспектакъла ще включа някои от най-силните разкази на Чудомир, комедийни, депресивни. Доста са. Това ми е мечта още от дете. За една Нова година маминка ми подари книга с разкази на Чудомир. Това беше по времето, когато вече бях решил, че ще се занимавам с театър, и правехме спектакли на село и в читалището. Именно от тази книга избрах разказите, защото ми е много скъп спомен”, разказа Мариус Куркински.

Всичко започна като си мислех, че съм Дон Жуан (,,Дон Жуан" - 1993). Скоро след това с много трепет изпълних песента на всички песни (,,Песен на песните"- 1993)! Срещнах тайнствена дама, която ми помогна да стъпя на голямата сцена и да се запозная с многобройните зрители (,,Дамата с кученцето" - 1996). И до днес не разбирам, как съм събрал смелостта да пристъпя към Новия завет (,,Евангелие по Матея" - 1997). Това ми помогна да намеря човека в себе си (,,Самият човек" - 1999)! Сънувах, че съм се събудил (,,Сънят" - 2001). Събудих се и претърпях сътресение (,,Сътресение" - 2006)! От него научих много, както за моите предци, така и за съвременната българска публика (,,Български разкази" - 2010). По-късно проумях, че неусетно съм се превърнал в смешен човек, който отново сънува (,,Сънят на смешния човек" - 2014). Окончателно достигнах до истината!

Аз съм просто артист, заключен в театъра след края на поредното представление и не мога да изляза в реалността (,,Юбилей" - 2015). Тогава на сцената кацна черното пиле и отново ме понесе на крилете на театъра (,,Черното пиле" - 2016)!
Играх, играх, играх и стигнах до (,,Мариус 50" - 2019).
Ще потърся причините в ,,Нашенец"!

Мариус Куркински
30 години - моноспектакли