ePortal.BG

Виктор Калев

Сподели
Виктор Калев е известен български актьор и комик.

По-известен с популярните си превъплъщения в известни личности като тези на Петър Стоянов, Володя Стоянов, Лили Иванова, Симеон Сакскобургготски, Росен Плевнелиев, Милко Калайджиев, Софи Маринова, Цветанка Ризова, Барак Обама, Силвия Кацарова, Галя, Нети и др.

Кратка биография на Виктор Калев

Роден е в град Златоград

на 20 октомври 1969 година.

Завършил е специалност „актьорско майсторство за драматичен театър“

във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1994 година в класа на режисьора проф. Здравко Митков. Първата телевизионна изява на Виктор Калев започва с предаването „Каналето“.
 

Допълнителна информация

Не по-малко знаменити са и неговите измислени образи

на строителя Кольо Фичката, Деса Поетеса, затворника Ранърса, Гугутка Заспалова и др.

През 2000 година актьорът участва в българският мини-сериал "Разбойници-Коледари".

В него играе ролята на Койчо. Същата година дава гласа на Монти за анимацията „Стюарт Литъл“ и нейното продължение през 2002 година.

Една година по-късно Калев снима и в друг български филм,

а именно „Коледата е възможна“ в ролята на Панайот.

След  предаването „Каналето“,

Калев продължава работата си с част от екипа на предаването в „Шоуто на Слави“. Там актьорът работи в продължение на още 11 години в периода от 2004 до 2015 година.

През 2015 година напуска и развива солова кариера

с проектът моно-спектакъл по разкази за живота на актьора – „Грамофонът“. Представлението набира толкова голяма популярност, че се играе всяка година в много български градове включително и в чужбина.

Паралелно през 2017 година Калев е и жури

на предаването за имитации по NOVA „Като две капки вода“. В ролята на жури влиза и 5 години по-късно през 2022 година в предаването на същата телевизия – „Звездите в нас“. Преди това е участвал в предането „Маскираният певец“.