ePortal.BG

квартет "Славей"

Сподели

Квартет "Славей" е българска музикална група, известна с изпълнението на народни песни.

Кратка биография на Квартет "Славей"

Групата е създадена

през април 1991 година.

Първоначалният състав на групата се състои от четири известни певици:

Надка Караджова (сопран), нейната дъщеря Светла Караджова (втори сопран), Лиляна Галевска-Ангелова (мецосопран) и Стоянка Лалова (контраалт). Те са бивши солистки в престижни народни ансамбли и често си сътрудничат с акордеониста Стефан Костов. След кончината на Стоянка Лалова и Надка Караджова, квартетът продължава с нови членове:

Кристина Карамфилова и Мариана Лютова, последната заменена по-късно от Ваня Вакари. Тембровата характеристика на гласовете на певиците позволява перфектна хармония, стабилност и топлина в изпълнението.

Допълнителна информация

Репертоарът на групата включва народни песни от различни региони на България и от чужбина,

православни песнопения, песни на български поп изпълнители и съвместни проекти с други артисти. Квартетът е записал 18 компактдиска, 5 аудиокасети, над 50 видеоклипа и около 80 записа на песни в БНР.

През годините, "Славей" е провел над 1200 самостоятелни концерта

и участвал в международни турнета, включително в страни като Алжир, Франция, Япония, Израел, Германия, Испания, Австрия, Гърция, Кувейт, Босна и Херцеговина, Чехия, Швейцария и Словения.

Групата има реализирани 53 видеоклипа по БНТ и други частни медии,

над 100 записа за БНР и други частни радиостанции, и участие в игрален филм - "Кралят на Белгия".

Създали са хитови песни с различни изпълнители,

като Дует "Ритон" - "Болка от любов", с Лили Иванова - "Грешница на любовта" и "Канят ме, мамо", аранжимент на Митко Щерев, с австралийската певица Сара Бласко, с Васко Василев - Базилио "Девойче, девойче", с израелския поп певец Юф Гозал и хита, записан в Милано, Италия - "Piumano, piuvero", песента "Еркеч" с поп певеца Ди - До и други.

С групата "Бисквитките" песента "Хубава си моя горо" е продадена в над 75 страни

В репертоара на квартета присъства български фолклор от всички райони на България - проектът "Площадна музика" с най-добрите фолклорни оркестри на България, авторски аранжименти на едни от най-добрите български композитори, както и църковно-славянски песнопения от 14 до 20 век.

Квартет "Славей" е утвърдил своето име в българската музикална сцена

и продължава да радва публиката с уникалните си изпълнения на народни песни и колаборации с други изпълнители. Техният успех е доказателство за значимостта на българската музикална традиция и тяхното непрекъснато стремеж да развиват и обогатяват репертоара си.

Някои записани албуми са:

  • „Quartette Slavey. Bulgarian polyphony IV“ – 1994 г.   

  • „Славей ми пее...“ – 2003 г.

  • „15 години квартет Славей“ – 2006 г.„25 години квартет Славей“ – 2016 г.

  • „Златни празнични песни и хора“ – 2019