ePortal.BG

Мария Сапунджиева

Сподели
Мария Сапунджиева е популярна българска актриса с театрални роли в различни преставления част от трупата на Народния театър.

Известна в ролите си в комедийното телевизионно шоу "Клуб НЛО".

Кратка автобиография на Мария Сапунджиева

Родена в град Варна

на 6 юни 1969 година.

Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

със специалност "актьорско майсторство за куклен театър" при проф. А. Илков. Участва в представления на Малък градски театър "Зад канала""Ла Страда" и др. Сред театралните ий роли участва в представленията "Ромео и Жулиета" от Шекспир, "Урбулешка трагедия" на Ковачевич, "Разбойници" на Шилер, "Голямата магия" на Филипо, "Таня, Таня" на Мухина и др.

Участия в театрални събития:

Допълнителна информация

В началото на 2000 година става част от трупата на Народния театър "Иван Вазов"

Там играе в някои представления, сред които са: "Омайна нощ", „Месец на село“ от Иван Тургенев, "Декамерон или Кръв и страст по Бокачо" на А. Морфов.

Други представления в които актрисата взема участия са

„Да си вземеш жена от село“ от У. Уичърли, "Юн Габриел Боркман" от Хенрик Ибсен, "Дядо Коледа е боклук", "Призраци в Неапол" от Е. Филипо, и „Жените на Джейк“ от Н. Саймън, „Домът на Бернарда Алба“ от Федерико Гарсия Лорка, „Иванов“ от Антон Чехов.

Освен в народния театър, Мария Сапунджиева играе на сцената на Театър 199

Там влиза в главната роля в спектакъла "Вечерен акт" на Антон Чехов, чийто режисьор е Съни Сънински. В авторската постановка "Вересии" актрисата си партнира с актьора Тончо Токмакчиев. През 2008 година Мария Сапунджиев започва да се занимава и с преподавателска дейност – така става и художествен ръководител в младежките школи на Актьорски школи МОНТФИЗ.

Едни от най-емблематичните си роли Мария Сапунджиева

изиграва в комедийното телевизионно шоу "Клуб НЛО". Освен него през 2010 година актрисата взема роля в комедийното предаване "Пълна лудница".