Веселин Ранков

Сподели
Веселин Ранков е български театрален, телевизионен, кино и озвучаващ актьор. По-известен с дублажа на сериали и филми като „Ало, ало“, „Фолти Тауърс“, „Алф“, „Напълно непознати“, „Мистър Бийн“, „Модерно семейство“ и др.

Роден е на 6 април 1959 година в град Балчик. Завършил е специалност „актьорско майстоство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1983 година при вдъхновяващият български актьор и режисьор проф. Елка Михайлова.

След завършването си Ранков започва работа на сцената на хасковския драматично-куклен театър „Иван Димов“. Една година по-късно може да бъде видян и на сцената на театъра на българска армия. Може да бъде видян също така и в Театър 199.

Седем години след дипломирането си като актьор става доцент в НАТФИЗ, след което води свой собствен клас по актьорско майсторство в учебното заведение.

Брат на актьора е осем години по-големият от него, също български актьор и режисьор – Красимир Ранков.

В театъра може да бъде видян в поставките „Арсеник и стари дантели“, „Суматоха“, „Животът е сън“, „Прокурорът“, „Лулу“, „Кротката“, „Хамлет“, „Плешивата певица“, „Подробности от пейзажи“ и др.

На малкият екран може да бъде видян в сериалите „Забранена любов“, „Откраднат живот“, „Клиника на третия етаж“ и „Дунав мост“. В последните два си партнира със своят брат – актьорът и режисьор Красимир Ранков.