Гергана Плетньова

Сподели

Гергана Плетньова е популярна българска актриса, известна с участието си в театър и киното с постановките "Вкус на мед" , "Жена без значение", "Стъпка по стъпка", "Представление и половина" и др. Родена е в Свищов на 29 август 1986 година. Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в София.

През 2010 година Плетньова дебютира на варненска сцена като Гретхен в постановката на Лилия Абаджиева по "Фауст" на Гьоте. Това е първата постановка в България на това емблематично за германската и световната култура произведение. След тази роля, тя избира театъра и Варна за своя пръв дългосрочен професионален ангажимент.

В киното, Плетньова е играла главни и поддържащи роли в множество филми, сред които "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа", "Военен кореспондент" и "Зад кадър". През 2009 година получава националната годишна награда за поддържаща роля в "Военен кореспондент" на режисьора Костадин Бонев.

В театъра "Българска армия" Гергана е играла ролите на Мисис Албъни в "Жена без значение" от Оскар Уайлд, Джозефин в "Вкус на мед" от Шийла Дилейни, Андреа в "Белла Фигура" от Ясмина Реза, Ана Егерман в "След репетицията" от Ингмар Бергман, Дорина в "Тартюф или Измамникът" от Жан Батист Молиер и Г-жа Елида Вангел в "Жената от морето" от Хенрик Ибсен.