Димитър Рачков

Сподели
Димитър Рачков е известен български актьор и телевизионен водещ. По-известен с емблематичните си роли в телевизията на пародийните герои Жоро Бекъма, Ники Пънчев, Пачков, Калеко Алеко и като водещ в "Господари на ефира" и "Като две капки вода".
 
Роден е в град Бургас на 18 септември 1972 година. Завършил е специалност „актьорско майсторство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1995 година. Бил е в класа на големият български режисьор проф. П. Марков и носителката на двойна наградата за режисура на Съюза на български артисти – проф. Д. Гюрова-Савова.
 
Една година след като завършва НАТФИЗ в продължение на 2 години играе на сцената на Драматичния театър „Стефан Киров“ в град Сливен. Известно време е работил и в Софийския Малък градски театър „Зад канала“ и Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ в град Варна.
 
След като напуска сливенският драматичен театър, на същата година (1998) се изявява на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в град София. Година по-късно идва и първата роля на малкия екран с телевизинният сериал на Българската национална телевизия - „Големите игри“ на реж. Гръбчева.

Същата година става носител на наградата за мъжка роля за Попът в постановката „Зидарите и попа“. През 2000 година става и носител на наградата „Аскеер“ за млад актьор за ролята си на Мъжът в постановката „Самолетът беглец“.

Взима участие и в шоуто от комедиен характер на БНТ – „клуб НЛО“. Там играе до началото на 2004 година, когато е поканен от Глобал Вижън за водещ на българската версия на Striscia La Notizia – "Господари на Ефира". Там е ко-водещ с различни колеги, също актьори като Васил Василев – Зуека и тогавашната си половинка Мария Игнатова (2018).

През 2009  година започва снимки за комедийната поредица на БТВ „Пълна Лудница“. Там Рачков играе различни роли, с които набира още по-голяма популярност. Знакови роли са превъплещнията му в пародийни версии на водещият на предването „Стани Богат“ -  Ники Кънчев като Ники Пънчев, футболиста Дейвид Бекъм като Жоро Бекъма, Калеко Алеко и дори себе си (Пачков).

В предаването играе и с половинката си – Мария Игнатова в пародията на турският сериал „Перла“ (Сакъз) в ролите на Рачкур и Шмъркан. Със своят колега Зуека в началото на 2013 година започва да води и друго предаване на телевизия НОВА, а именно „Като две капки вода“.

С него си партнират до 2020 година, когато Василев напуска предаването. Към момента (2023) Рачков все още е ко-водещ на предаването, този път с актьора и водещ Герасим Георгиев – Геро. През 2021 година започва свое собствено шоу, също по НОВА – „Забраненото шоу на Рачков“, което освен на малкият екран има и своя театрална версия, където актьорът играе в различни градове в страната.

 Рачков участва и в не малко роли на малкия екран, като  някои от тях са в сериалите:

 
  • „Клиника на третия етаж“ (2000)
  • „Морска сол“ (2005)
  • „Патриархат“ (2005)
  • “Откраднат живот” (2017, 2020)
  • „Полицаите от края на града“ (2018)
 
Рачков може да бъде видян и във филмите „Бунтът на L.“, „Възвишение“, „Голата истина за група жигули“ и др.