Кичка Бодурова

Сподели
Кичка Бодурова е известна българска певица, родена на 23 септември 1959 г. в град Бургас. На ранна възраст тя започва да пее в детския хор на БНР, където бързо привлича вниманието на музикалните експерти със своя глас.

През 1982 г. Кичка Бодурова започва да работи с композитора и продуцента Любомир Нейков, който става нейният музикален партньор и продуцент. Първият ѝ солов албум "Кичка Бодурова" излиза през 1985 г., а след това последват още множество албуми, сред които "Джулия", "Първи срещи", "Много ще ми липсваш", "Кралица на любовта" и много други.
Кичка Бодурова пее на четири езика - български, турски, гръцки и сръбски, като през годините става една от най-обичаните и търсени изпълнителки в България и на международната музикална сцена.

През 1994 г. Кичка Бодурова става първата българска певица, която записва дует с голямата гръцка звезда Йоргос Даларас. След това последват множество гастроли и участия в телевизионни шоута както в България, така и в чужбина.
През 2007 г. Кичка Бодурова издава своят 25-ти студиен албум "Аз съм любов", който е посветен на 25-годишнината ѝ като професионален музикант.

Кичка Бодурова е известна не само с музикалната си кариера, но и с активното си участие в благотворителни кампании и обществени инициативи. Тя е посланик на детския фонд на ООН и редовно се включва в кампании за подпомагане на нуждаещите се.

Кичка Бодурова е една от най-обичаните певици на поколения българи. Като певица изпълнава едни от най-големите български музикални хитове. Тя е голяма певица не само на българската сцена, но и на световната, като има изнесени концерти на всички континенти – Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна Америка. В държави като Гърция, Германия, Полша, Чехия, Унгария Алжир, Малта, ЮАР, Русия, Великобритания, Австралия, САЩ (Лас Вегас, Сан Франциско, Лос Анжелис и др.). Родена е на 29 ноември 1955 г. в град Бургас. Има издадени 29 албума, в които пее на 4 езика.

Музиката е в кръвта ий още от малко дете. Началото поставят родителите ий, които ий подаряват цигулка на 6-годишна възраст. На нея тя свири още 7 години. "Жалба ми падна на сърце" е името на песента с която участва на коркурс в училище "Христо Ботев" - град Бургас и печели безапелационно още докато е в детската градина. Нейният дебют на голямата сцена започва в музикален състав "Орфей" още като ученичка в родният си град. С него през 1971 година става лауреат на фестивала - "Тракийска лира".

Завършила е с естрада в музикалната академия в София през 1977 година при Георги Кордов. Там е солист на орк. "Метроном", като освен това пее и в трио "Обектив". През 1977 година е удостоена с наградата на Съюза на музикалните дейци и на родният си град с участието си на международния фестивал "Златния Орфей". На него прави толкова голямо впечатление особено на чуждестранните представители с изпълението си, че веднага заваляват покани за участия особено в тогавашната Германска Демократична република. Там снима и записва много и различни песни в немското радио "Берлин", а освен това взема участия и в не едно предвания всеки месец.

През 1990 година на фестилавала "Балкантон" получава приза "Златна плоча" за продадени над 450 000 копия на плочи в България и в чужбина. През 1991 година се мести да живее и работи в Съединените щати. В кариерата си има общо издадени 6 дългосвирещи плочи, 13 аудиокасети и компактдискове, 4 малки плочи и 3 DVD-та. Спечелила е общо над 12 награди и отличия. През 2010 година издава и автобиоградия под името "Това съм аз".

Кичка Бодурова се завръща в България през 1974 година, където тя продължава да работи като вокалистка и се присъединява към групата на музиканта Найден Андреев. Това е периодът, в който тя записва първите си песни, сред които е и една от най-известните й - "Мойта молитва".

През следващите години Кичка Бодурова се утвърждава като една от най-изявените вокалистки на българската естрада. Тя издава редица албуми и има множество изяви на сцената както в България, така и в чужбина. В 1985 година Кичка Бодурова пее на концерта по случай 40-годишнината на ООН в Ню Йорк, като се присъединява към изпълненията на най-големите звезди от цял свят.

След 1990 година, Кичка Бодурова продължава да работи в музикалната индустрия, като записва нови песни и продължава да има изяви на сцената. През 2018 година тя празнува своя 70-годишен юбилей с концерт в зала "Арена Армеец" в София, който е бил изцяло разпродаден.

През цялата си кариера, Кичка Бодурова е известна със своята искреност и емоционалност, както и с таланта си да пресъздава и изпълнява песни на различни езици и от различни жанрове. Тя е любима на публиката не само в България, но и в цял свят, като нейните концерти са изпълнени с множество емоции и незабравими музикални изживявания.