Летен театър Варна

Летният театър във Варна е най-големият открит театър

на Балканския полуостров и е изключително важен за културния живот на града. Театърът се намира се в Морската градина. Той е място на многобройни културни събития през летния сезон, като театрални постановки, оперни изпълнения, музикални концерти и танцови шоута. Летният театър е не само важен за местните жители, но и за много туристи, които посещават града през летния сезон.
Поддържан е в много добро състояние и има капацитет за над 2200 зрители, разположени на двустепенно подредени места за зрители на първи етаж и на широка тераса. Сцената е широка и добре оборудвана, акустиката е също много добра. Повечето театрални постановки са на живо, като музиката и звуците са допълнително усилени от звуковите системи на театъра.
 

ПРОГРАМА ЗА ТЕАТЪР И КОНЦЕРТИ В ЛЕТЕН ТЕАТЪР ВАРНАЮни 2023
20:30
Летен театър
Варна
Спектакълът, "Редки тъпанари" е театрална версия на филма на Марио Моничети "Неизвестни извършители". Съжетът е силно комедиен и разклива трогателните опити от група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Разбира се самочувствието им е обратно пропорционално на възможностите им.  Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кино оператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си. Ние съчувстваме на тези бандити, за разлика от днес, когато филмите ни карат зорлем да им се възхищаваме.  Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и "престъплението на века".  Разбира се няма да разказвам сюжета, тъй като това е пагубно за всяка криминална история. Филмът на Моничели е от епохата на италианския неореализъм и е номиниран за Оскар през 1958 г. В него участват грандиозните артисти Марчело Мастрояни, Тото и Витторио Гасман. А артистите в спектакъла не са по-лоши от тях. Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно - бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора. Между Италия през 50-те години на миналия век и България в наши дни има някаква "роднинска" близост. Теди Москов 
20:30
Летен театър
Варна
ОЩЕ ПО-РЕДКИ ТЪПАНАРИ Неочакваното продължение на спектакъла “Редки тъпанари” с още по-неочаквани нови обрати и герои. По мотиви от филмите на Марио Моничели, Дино Ризи и Пиетро Джерми. Режисьор: Теди Москов Сценография и костюми: Свила Величкова и Ванина Цандева Музика: Антони Дончев Участват: Мая Новоселска, Роберт Янакиев, Явор Бахаров, Ясена Господинова, Ивайло Спасимиров, Петя Венелинова, Ивана Керанова, Ростислав Панков Гастрол на ДТ "Сава Огнянов"
Юли 2023
20:30
Летен театър
Варна
Кичка Бодурова - искрена, земна, обичана! Искрена и земна ще бъде и на лятната среща със своите почитатели на 1 юли 2023 г. в Летен театър - Варна. Звездата ще представи песните от най-новия си албум "Надежда и тъга", "Очаквам срещата с моите почитатели за да изживеем отново мигове, които само ние си знаем какви са", сподели звездата.   Кичка Бодурова се радва на всенародна обич но във Варна концертите винаги са минавали със специален заряд. Не случайно историята напомня легендарните 5 поредни концерта преди години именно в морската столица. В плейлистата на предстоящото събитие са включени популярни хитове и нови песни, които ще направят обстановката неописуема от емоции, любов и веселие. С две думи - незабравима вечер. Както винаги.
20:30
Летен театър
Варна
"Помощ, жена ми е луда"  е една от популярните комедии на съвременния френски драматург Жан Барбие. Представена е за първи път в парижкия театър „Театр дьо Нувоте”, където много сезони се е играла в препълнени зали. Семейните и служебни отношенияна на шеф на корпорация създават безкрайни комични положения, описани от автора в стила на изисканата френска комедия. "Помощ, жена ми е луда" - този вик на главния герой Жюлиен Валадие, шеф на важна корпорация, може да прозвучи и така „Помощ, объркаха живота ми!“. И как няма да го объркат, когато е обкръжен от твърде свадлива жена, от изкусителни секретарки, от способен, но твърде „нежен“ счетоводител и ред други атрактивни екземпляри, които забъркват водопад от адски смешни и забавни ситуации в ежедневието на фирмата. И горкият Жюлиен трябва да ги оправя. “Аз пиша пиеси за разтуха на зрителя, предназначени да разсмиват хората, с респект към добрата традиция, без вулгарност и грубост. Мисля, че много по-трудно се пише комедия, отколкото драма”, споделя Жан Барбие.
20:30
Летен театър
Варна
След полунощ, докато ти спиш, те се пробуждат и живеят сред нас. След полунощ докато ти спиш, те започват да бродят сред нас, да правят ремонт с бормашина, да пукат гуми, да правят околосветско с асансьора, да блъскат по радиаторите, да пускат прахосмукачката, да си играят с кучето, да свирят на барабани, да местят мебели, да изхвърлят боклука, да пеят в банята, да блъскат вратите... Докато ти не се събудиш и не станеш един от тях.
20:00
Летен театър
Варна
Хубавата музика винаги е обединявала и срещите с нея са истински празник, както за публиката, така и за артистите. Тазгодишното турне "Обич и песен" 2023 ще премине под мотото "Да празнуваме заедно българската музика" и ще даде среща на много обичани творци- различни като поколения и стил , но с обща кауза: Любовта към изкуството. Очакваме Ви с обич и песен! Да празнуваме заедно българската музика! 
24 Юли - РОДНИНИ
20:30
Летен театър
Варна
Какво събира едно семейство? Дали приемаме роднините си – желани или не – такива каквито са? Кое прави семейството - семейство? Това са въпроси, които не си задаваме в забързаното ни ежедневие, сред вълната от излишна информация, която ни залива. И изведнъж… животът ни ги задава, искаме или не. Как да отговорим? В авторския спектакъл на Орлин Дяков с участието на Николай Урумов, Николета Малчева, Константин Николов и Дамяна Тодорова „Роднини“, ние задаваме точно тия въпроси. И някак ни се иска след представлението и зрителите, всеки сам за себе си да има отговор. Разбира се, всичко е поднесено с неподправено чувство за хумор и, докато се смеем на героите, няма как да не се видим като в огледало.
20:30
Летен театър
Варна
Спектакълът е построен от едни от най-обичаните песни от репертоара на Марги Хранова, Орлин Горанов, Милена Славова, Данчо Караджов, Стефка Берова, Христо Кидиков, Трамвай №5, Владислав Славов и др. На сцената празнуваме много творчески и житейски юбилеи – 40 години на сцената на Трамвай 5, 70 години на Данчо Караджов, 70 години Маргарита Хранова, 80 години на Стефка Берова. Всички тези десет изпълнителя се обединяват, за да съхранят и предадат на новите поколения българската култура. Водещ, ще бъде Владислав Славов.
Август 2023
04 Август - ЗА ЛЮБОВТА
20:30
Летен театър
Варна
„за любовта…“ е  уникално театрално-музикално преживяване, което ще събира на една сцена различни актьори с различни интерпретации на познати и чисто нови текстове на един и същ автор. Всяко представление е абсолютно уникално и вълнуващонепознато. И всеки път е… за първи път. Спектакълът е по драматургични произведения на Яна Борисова, която е един от най-известните и успешни драматурзи в България, в съчетание с музиката на маестро Милен Кукошаров. Спектакълът „ за любовта…“ е комбинация от различни текстове писани в различни периоди, по различни причини и в различен контекст. Една нежна, смешна и покъртителна изповед на няколко души, които ежедневно се борят за правото си на любов и с ужаса от самотата.   Възползвайки се от дадената им възможност да говорят свободно за чувствата си, героите успяват в рамките на час и половина да ни въведат в налудния си, объркан и хаотичен любовен живот и разсъжденията си за него. Основни теми и опорни точки на тези откровения са: правото на щастие, човешките дефекти, зависимостите, страховете ни, скритите чувства и най-вече любовта и последствията от нея.  „Поканих няколко актьори, които аз много харесвам и обичам - една дама и нейните трима кавалери. Това са изключително талантливи артисти, които, освен че ме респектират, ме вдъхновяват и вълнуват, а това не е лесна работа. В този спектакъл всички те са мои герои от различни пиеси, писани по различно време, по различна причина и в различен контекст. Така авторът за успява да събере своите герои на едно място за да ги изслуша. Това ми се стори прелестна идея. Благодарение на „ за любовта…“ всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море наречено любов…или влюбване. Моята голяма страст, моята голяма тема като автор, която аз винаги ще следвам, а тя винаги ще ми предстои. Любовта е свързана с оцеляването, с вдъхновението от живеенето, с дишането, с радостта, и с концепцията за щастие. Тя е сериозна работа и не е за всеки. Това е може би единствената безпогрешна формула досега, която е спасявала човечеството. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Която единствена превръща хората в богове и обратното! И както каза един мой много скъп човек: Никой не може да се изложи, когато става дума за любов.“ Яна Борисова
24 Август - ГРАМОФОНЪТ
20:30
Летен театър
Варна
„Грамофонът" е едно пътешествие през годините, заредено с носталгия, хумор и любов, в което зрителят ще стане съпричастен към една сбъдната мечта. Спектакълът е изграден върху лични истории на актьора и популярни песни на български изпълнители.   Един грамофон, един актьор, един свят. Или... как се сбъдват мечтите.
20:30
Летен театър
Варна
За да се избегнат безредици и неприятности, умоляват се всички посетители да не сядат на други места, освен на ония, за които са си купили билети! Хумор, музика, песни... В "Ко’Мик театрална терапия" ще видите миниатюри от "Сляпата любов", "Той пропя", "Половин жена", "Тя пропя", "Фокусите на фокусника", "Тя му дойде", "Война и мир", "Стар струг за млада гайка". Този спектакъл би могъл да се казва: "Който оцелее нека разкаже", също така "Те толкова си могат", както и "Играещи в просото", а защо не "Те не могат да ни спрат", а също така "И повече и пак, смях под похлупак", и "50 нюанса на открито".
20:30
Летен театър
Варна
Почитателите на рок музиката ще бъдат заредени с висока доза адреналин по време на концерта. Въздействена сила на тази музика не намалява с годините, а вечните рок песни продължават да бъдат любими на представителите на всички поколения. Атрактивният музикално-сценичен проект е едно от предизвикателствата на диригента Свилен Симеонов, известен със своите майсторски оркестрови интерпретации на известни музикални теми – в стила на латиното, аржентинското танго, рока, песни от репертоара на колоси в музикалната култура на XX век – Бийтълс, Куийн, АББА и др. Маестро Симеонов е известен с присъщата си артистичност и непосредствено общуване с публиката, с която винаги постига емоционален синхрон. С присъщото си харизматично присъствие, маестро Симеонов е не само диригент и автор на аранжиментите, адаптирани за симфоничен оркестър и рок група, но и умел водещ на концертната програма. Както винаги, той ще съумее да наелектризира пространството около себе си – както с помитащата емоционална вълна на вечните рок хитове, които ще бъдат изпълнени с настроение, създадено от взаимодействието на диригент, изпълнители и публика. Маестрoто е известен със своя несравним непринуден начин на общуване с аудиторията, предавайки настроението, посланията, топлината, темперамента и чувствения заряд на музикалните партитури. Не всяка концертна проява може да се нарече събитие. А Свилен Симеонов превръща концертите под неговата палка в запомнящ се спектакъл. С присъщата ексклузивност и помитаща стихия от емоции на рок музиката, в концерта „Симфони мелъди рок“ ще прозвучат известните хитове: "Smoke on the Water" на "Дийп пърпъл", "We Will Rock You", "Don't Stop Me Now", "Show Must Go On", "We Are the Champions" и "Bohemian Rhapsody" на "Куийн", "Mamma Mia" на "АББА", "Satisfaction" на "Ролинг стоунс", "Jailhouse Rock" на Елвис Пресли, "Another Brick In The Wall" на "Пинк Флойд", "The House Of The Rising Sun" на "Енимълс", "I Love Rock N'Roll" на "Ероус", "Stairway Тo Heaven" и "Kashmir" на "Лед Цепелин", "Can't Buy Me Love" на "Бийтълс", "Gimme, Gimme" /“А Man After Midnighht”/ на "АББА" и "Sweet Child O'Mine" на "Гънс енд роузес" и др. Оркестрациите и адаптацията на вечните рок хитове за симфоничен оркестър и рок група са на маестро Свилен Симеонов, концертмайстор на оркестъра на Бургаската опера ще бъде Христо Белчев.  Солистите, които ще представят популярните и обичани рок композиции, са: младата инструменталистка Ралица Петкова – електрическа цигулка. Яна Чакалска – вокал, известна на широката публика с успешното си участие в музикалния формат „Гласът на България“, Ясен Зердев – вокал, станал популярен от Music Idol 2, и прекрасните професионалисти от Джаз формация „София“. На концерта „Симфони мелъди рок“, както на всички музикални събития под палката на маестро Симеонов, ще се получи вълнуваща вечер, съчетаваща емоционалния заряд на рока и рок културата, която носи отпечатък върху светогледа на няколко поколения.  


Летният театър във Варна е привличал вниманието на множество туристи

и любители на изкуството от цял свят. Мястото е известно с културен афиш на Варна с богата си театрална и музикална програма през летните месеци, която включва разнообразни концерти на популярни български и международни артисти, както и фестивали на изкуствата.
 

В Летния театър се провеждат многобройни фестивали и конкурси,

като най-известните са Международният балетен конкурс и Фестивалът „Варненско лято“. Тези събития привличат много хора от цял свят, които се радват на качествената изпълнителска изкуство на международни и местни артисти.

Летният театър е наистина забележително място във Варна, което отдава дълга наследствена традиция на театърното изкуство. Той е доказателство за това, че Варна е град със значим културен потенциал и богато културно наследство, което продължава да впечатлява посетителите му.
В платформата на ePortal.BG ще откриете информация за Летен театър Варна и програма 2023

През последните години, Летният театър във Варна

е заложил на съвременното изкуство и е представил някои от най-новите тенденции в сферата на театъра, танца и музиката. В миналото сцената е била домакин на много големи имена на българската културна сцена като Лили Иванова, Веселин Маринов, Илиана Раева, Камен Воденичаров и много други.


Заради своята централна локация, Летният театър

е лесно достъпен за всички жители и гости на града. Зрелищната зала е обградена от зеленина и предлага красива гледка към морето. Това го прави идеално място за културни събития и разходки през летните месеци.

Летният театър във Варна е мястото, където се срещат културния живот и красотата на природата. Тук може да се насладите на изключителни изпълнения на театрални постановки, оперни спектакли и концерти, като същевременно да се насладите на красивата гледка към морето.