Маргарита Хранова

Сподели

Маргарита Хранова е известна българска естрадна певица. Една от най-утвърдените естрадни певици в България и чужбина от 70-те години с многобройни награди и музикални хитове сред които „Се Ла Ви“ и др.

Родена е в град Сливен на 20 декември 1951 година. Още от малка едва втори клас, малката Маргирата се явява на прослушване на хора „Бодра смяна“, но не бива приета.

Маргарита Хранова израства музикално благодарение на ръководителя на ансамбъл „Маяковски“, в чиято естрадна група бъдещата певица кандидатства.

А певицата Вера Христова спомага на певицата да свири на пиано и последствие да запише в Консерваторията (б.р сегашната Национална музикална академия „Панчо Владигеров“).

Първият запис в студио Маргарита Хранова прави в Българското Национално радио през 1969 година с кавър на песента „When A Man Loves A Woman“ на Пърси Слейдж под името „Ако ти ме обичаш“.

Първоначално е част от новосъздаденото през 1971 година трио „Обектив“. Година по-късно започва започва солова кариера, а след което и многобройни награди в чужбина и на родна земя за творчеството ий.

През 1975 година излиза първият албум на певицата, който носи нейното име „Маргарита Хранова“.

Някои от най-големите музикални хитове на певицата включват песните „Оставаме“, „Завръщане“, „Ухание в мрака“ (Di Angello), “Копнеж”, „Албена“, „В безкрая на ноща“, „Небесни ноти“, „Кръстопът“ и др.