Петя Панева

Сподели
Петя Панева е българска фолклорна певица. Набира изключителна телевизионна популярност през 2021 година с участието си в осмият сезон на телевизионното предаване България търси талант“ в което става и победител.

Родена е в град Варна на 14 юни 2000 година. Учила е „ударни инструменти“ в класа по народно пеене на П. Тодорова в Национално училище по изкуства „Добри Христов“. След това продължава с „фолклорно пеене“ в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“.
 
Младата певица пее още от най-ранна детска възраст. Едва четири годишна става част от детската вокална формация „Бънджи сингърс“, след което се насочва към народната музика с място в детския хор в музикалното училище.
 
Петя Панева има многобройни участия по конкурси, не малко от тях и печели. Може да бъде видяна да пее във фолклорна формация „Изгрев“ и ансамбъл „Одесос“.
 
Има записан албум с оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Може да бъде видяна на различни концерти извън страната в държави като Унгария, Гърция, Турция, Полша, Италия, Прага и др.