Радосвета Василева

Сподели

Радосвета Василева е известна българска актриса. Изявява на сцената в най-различни филми и сериали като „Откраднат живот“, „Къде е Маги?“ и в озвучаването в „Женени с деца“, „Сексът и градът“ и много други .

Завършила е актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност "актьорско майсторство за драматичен театър". В периода 1979-1984 г., актрисата играе в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив, а от 1984 г. насам е актриса в Театър „Българска армия“.

Родена е на 12 май 1956 г. в град София.

Тя е първата българска актриса, която е изиграла Жана д'Арк в ораторията „Жана д'Арк на клада“ на Пол Клодел и Артур Онегер. От началото на 90-те години насам,

Василева се занимава и с озвучаване на филми и сериали, като „Женени с деца“, „Сексът и градът“, „24“, „Щитът“, „Клъцни/Срежи“, „Грозната Бети“ и „Никита: Отмъщението“.

Радосвета е член на фондация „Академия Аскеер“ от 1991 г. и на САБ от 1979 г. Тя е получила редица награди за своето актьорско майсторство, сред които награда за млада актриса на Съюза на артистите и две награди "Максим" за водеща женска роля.

Освен театър, Радосвета Василева е участвала и в няколко телевизионни представления и филми, като „Гълъб за сърдечни послания“, „Мерцедес за продан“, „Под тревожните върхове“, „Стълбата“, „Снимка с Юки“, „Откраднат живот“, „Къде е Маги?“, „Смисълът на живота“, „Подгряване на вчерашния обед“, „Ако не в този живот“, „АкаТаМус“ и други.