Стефка Янорова

Сподели

Стефка Иванова Янорова е известна българска актриса в многобройни участия в театъра, киното и телевизията, по-популярна на българският телевизионен зрител след сериала "Стъклен дом" излъчван по BTV.

 Родена е на 16 октомври 1969 г. в Стара Загора. Дъщеря на скулптора и състезател по класическа борба Иван Яноров.

Янорова завършва френска гимназия и по-късно, през 1993 г., получава диплома от ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство за драматичен театър.

След завършване на образованието си, тя започва да играе в театъра в Сливен и на свободна практика до 2005 г., когато става част от Плевенския драматичен театър "Иван Радоев". Често участва и в представления на Театър на българската армия.

Актрисата има много театрални роли и участия в телевизионни и филмови продукции. През 2016 г. получава наградата "Икар" на Съюза на артистите в България "за поддържаща женска роля" в представлението "Театър, любов моя!" от Валери Петров.

Нейната филмография включва разнообразни телевизионни сериали и филми, като "Имало една война", "Сън за щастие", "Ние, нашите и вашите", "Буферна зона", "Омбре", "Революция Z", "Стъклен дом" и много други.