Стоян Радев

Сподели
Стоян Радев е известен български театрален и филмов режисьор. По-известен на зрителя на малкият екран с бълагарският тв сериал „Четвърта власт“ (2013) излъчван по БНТ Роден е на 3 август 1971 г. в Смолян.През 1998 г. завършва НАТФИЗ под ръководството на Красимир Спасов. Сред най-известните му спектакли са "Монолози за вагината" от Ева Енслър, "Сирано дьо Бержерак" от Едмон Ростан, "Кой се бои от Вирджиния Улф" от Едуард Олби, "Жена без значение" от Оскар Уайлд, "Приятно ми е, Ива" от Ива Тодорова и "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович.

Радев работи с няколко театъра в страната, включително Национален театър "Иван Вазов", Театър "Българска армия", Театър "София" и Малък градски театър "Зад канала". Освен театралните постановки, Радев е режисира и серия от успешни stand-up comedy представления под названието "One Night Stand" в Национален дворец на културата.

През годините, Стоян Радев създава множество театрални произведения, които демонстрират неговия разнообразен и виртуозен талант. Някои от тях са "При закрити врати" от Жан-Пол Сартр, "Министър на щастието" - stand-up comedy представление, "Престъпления на сърцето" от Бет Хенли и "Големанов" от Ст.Л. Костов.

Освен класическите произведения, Радев се е заема и с модерни автори, като например "Всички малки светлини" от Джейн Ъптън, "Ива е онлайн" от Ива Тодорова и "Плач на ангел" от Стефан Цанев. Той също така се е впуснал в адаптации на български литературни класики, като "Караконджул" по Николай Хайтов и "Опит за летене" от Йордан Радичков.

В своята дългогодишна кариера, Стоян Радев продължава да впечатлява аудиторията с уникалния си стил и изящество. Неговите спектакли са разнообразни, дълбоки и интелектуално стимулиращи, а неговото внимание към детайла и прецизността в режисурата му осигуряват място сред най-големите български режисьори. Неговите постижения в театралното и филмово изкуство продължават да допринасят за богатството на българската култура.

Има множество награди за творчеството си, като някои от тях са:
 

  • награда в Кан на фестивала MIDEM за клипа към песента на Мариус Куркински „Ти-ри-ри-рам“ през 1996 година
  • награда и първо място в MTV World Chart Express
  • награда за „Социалната мрежа“ Silver Epica Award 
  • награда за сериала „Четвърта власт“ на на Асоциацията на европейските телевизии CIRCOM
  • множество награди за най-добра телевизионна реклама от Фестивала на Асоциацията на рекламните агенции през годините 2002, 2007, 2009, 2011, 2012 и 2018 година
  • награда за „Плач на ангел” през 2022 година за най-добър спектакъл
  • награда на публиката за „Ива е онлайн“ през 2022 година за най-добър спектакъл