Таня Карбова

Сподели
Таня Карбова е българска театрална актриса. Родена е в град Варна. Завършила е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1983 година със специалност „актьорско майсторство за драматичен театър“.
 
Още незавършила, докато следва в ролите си на сцената на Родопски Драматичен театър, където е разпределена се доказва, като широкоспектърна актриса. Огромният ий талант на актриса не остава незабелязан от ректора на академията проф. Надежда Сейкова, според която „Актриса с такъв диапазон на таланта скоро не се е раждала“.

Едва 2 години след като завършва печели престижната награда за творчество на съюза на артистите в България за професионализма ий в работата. Наградата ий е връчена във връзка с работата ий в моноспектакъла „Едит Пиаф за себе си“ на режисьора Таня Масалитинова. Важно е да отбележим, че само този спектакъл изиграва почти 300 пъти в градове и театри в цялата страна.

Деветдесетте години решава да замине да живее в Швейцария, а от там една година по-късно в Италия където и работи. Там тя основава културната асоциация на българите в Ломбардия. Цел на осоциацията е да популяризират българската култура в региона. За целта провежда театрални курсове с цел популяризиране на културното ни наследство, нашите традиции и обичаи.
 
През 2021 година, след проведен конкурс е предложена за директор на Театрално-музикалния център в град Разград, където актрисата играе последните 3 години.

Свързани събития