ePortal.BG
Театралната постановка по едноименният роман на Димитър Талев ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК

ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК на ТЕАТЪР БЪЛГАРСКА АРМИЯ


12 гласа


Режисьор:
Асен ШоповАсен Шопов

Актьори:
Владислав Виолинов Владислав Виолинов Гергана Данданова Гергана Данданова Явор Бахаров Явор Бахаров Антоанета Добрева - Нети Антоанета Добрева - Нети Георги Кадурин Георги Кадурин Луизабел Николова Луизабел Николова Нели Монеджикова Нели Монеджикова Стойко Пеев Стойко Пеев Милен Миланов Милен Миланов Стефка Янорова Стефка Янорова Тигран Торосян Тигран Торосян Симеон Дамянов Симеон Дамянов Радосвета Василева Радосвета Василева Мирослав Пашов Мирослав Пашов Георги Новаков Георги Новаков

Времетраене: 96 мин.
Театър "Българска армия" представя:
"ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК"

Автор: Димитър Талев
Постановка: Асен Шопов
Участват: Владислав Виолинов, Гергана Данданова, Явор Бахаров, Антоанета Добрева – Нети, Георги Кадурин, Луизабел Николова, Нели Монеджикова, Стойко Пеев, Милен Миланов, Стефка Янорова, Тигран Торосян, Симеон Дамянов, Радосвета Василева, Мирослав Пашов, Йордан Алексиев, Георги Новаков
Сценография: Асен Шопов
Костюми: Цвета Маринова
Музикално оформление: Асен Шопов
Фотограф: Иван Дончев

- Допустимо е закъснение с до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение до 10 минути ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви

 

Сподели

Театрална постановка ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК по Димитър Талев

Версията на Железният светилник на Театър "Българска армия"

е смело и глъбоко проникновено преосмисляне на класическия роман на Димитър Талев. Под режисурата на Асен Шопов и с участието на актьори като Владислав Виолинов, Гергана Данданова, Явор Бахаров, тази постановка е не просто едно театрално представление, а пътешествие през времето и духа на българския народ. Пиесата изследва темите на човеколюбие, родолюбие и национална гордост, които са особено актуални в съвременния контекст.

"Железният светилник" е история за борбата на българския народ за свобода и самоопределение. Пиесата разглежда трудностите, които народът преживява, и надеждата, която го поддържа. Тя събужда националното самосъзнание и жаждата за живот, свобода и творчество. Постановката е ода за единението и силата на духа, която се разгръща на сцената с мощ и емоционална дълбочина.

Актьорският състав, воден от Владислав Виолинов и Гергана Данданова,

демонстрира изключително владеене на своите персонажи. Всяко изпълнение е богато на емоции и нюанси, което прави персонажите живи и автентични. Явор Бахаров, Антоанета Добрева – Нети и останалите актьори също внасят своя значим принос в изграждането на многопластовата драматургия на пиесата.

Режисура и сценография

Асен Шопов подхожда към "Железният светилник" с особено внимание към детайла и историческата точност. Режисурата е динамична, като успешно съчетава елементи на класическия театър с модерни интерпретации. Сценографията на Асен Шопов и костюмите на Цвета Маринова допълват визуалната концепция на спектакъла, превръщайки го в изискано и запомнящо се зрелище.

Железният светилник е актуален и днес, тъй като поставя въпроси за идентичността, историята и моралните ценности. Пиесата представя една дълбока размисъл за националния дух и необходимостта от запазване на културната памет. Тя поставя под въпрос значението на патриотизма и личната жертва в името на по-висшите цели. Пиесата предизвиква зрителите да размислят за националното наследство и значението на историческата памет в съвременния свят.
 

Купи билети за Железният светилник на Театър Българска армия

мощно театрално изказване, което съчетава историческа дълбочина със съвременни интерпретации. Този спектакъл е задължително преживяване за всеки, който цени българската литература и история, представени по един забележително емоционален и визуално впечатляващ начин. Той е почит към националния дух и призив към съвременните поколения да не забравят своето минало и да изграждат своето бъдеще с уважение към традициите и наследството.
Tалев и „Железният светилник”

Да четеш Талев е изключително удоволствие, да го поставиш на сцена - изключително предизвикателство, което не носи задължително гаранция за успех.
И все пак, добре би било, ако успееш, макар и само да се докоснеш до неговото човеколюбие, до неговото родолюбие, до гордостта, която изпитва от единението си с народа, който го е родил и голготата, която е преживял, отдавайки му цялата си творческа енергия.
Запалването на „железния светилник” разпръсква мрака в душите на неговите герои, събужда националното самосъзнание, жаждата за живот, свобода и творчество.

Ето защо днес, когато нацията се тресе от противоречия, когато се топи като свещ и живее с мисълта за оцеляване, натоварена с чувството, че всичко се разпада, че децата ни изоставят и какво ли не още ... именно днес, няма по-подходящ автор и по-нужно заглавие, което театърът да отправи като послание към своите зрители.

Асен Шопов
последно представление:
10.04.2024 19:00 ФКЦ, ЗАЛА 1 Варна