Балетната пиеса по Жорж Бизе - КАРМЕН, постановка на Наталия Осипова

КАРМЕН - БАЛЕТЕН СПЕКТАКЪЛ


3 гласа
11 Юни 2024 21:00Варна - Летен театър билетиВреметраене: 115 мин.
Държавна опера - Русе представя във Варна:
КАРМЕН 
Балет по музика на Жорж Бизе
Либрето – Наталия Осипова
Хореография и постановка – Наталия Осипова
Сценография – Себастиан Малаш
Мултимедия - Кейт Хестър и Касияна Ангелова
Художествено осветления - Боян Георгиев
Репетитор – Антон Иванов
Художествен ръководител – Весела Василева
Действащи лица и изпълнители:
Кармен – Ирена Барбукова
Дон Хозе – Джузепе Сорентино
Тореадор – Давиде Диодато
Съдба – Тиаго Виктор
Ансамбъл на Балета и хор на Държавна опера-Русе
Със специалното участие на
Петя Цонева, мецосопран в ролята на Кармен
Петър Костов, тенор в ролята на Дон Хозе
Александър Крунев, баритон в ролята на Тореадора

Сподели

КАРМЕН - БАЛЕТЕН СПЕКТАКЪЛ по музика на Жорж Бизе

В света на класическата музика и танц, някои произведения изграждат трайни мостове между поколенията, превръщайки се в неизменна част от културното наследство на човечеството. Балетът "Кармен", представен от Държавна опера - Русе, е поредният пример за такова творческо дарение към света на изкуствата. Вдъхновен от непреходната музика на Жорж Бизе и със сценарий на Наталия Осипова, спектакълът обещава да бъде едно от най-запомнящите се събития на сезона.

Премиерата на "Кармен" представя уникална комбинация от страст, интрига и драма,

изпълнена с живописна хореография и новаторска сценография от Себастиан Малаш. Със сърцата и душите на изпълнителите, включително Ирена Барбукова и Джузепе Сорентино в главните роли, тази постановка претендира да пресъздаде и разшири разбирането за класическата история на Бизе, като я обогатява със съвременни танцови интерпретации и визуални ефекти.

Художествената ръководителка Весела Василева и режисьорът Наталия Осипова

са се обърнали към иновативни подходи в танцовото изкуство, въвеждайки елементи на неокласицизъм и авангарден танц. Това едновременно предизвиква и обогатява традиционните рамки на балетната постановка, като внася свежа динамика и дава нов живот на добре познатата история.

Балетът "Кармен" се разгръща в невероятна визуална палитра,

благодарение на сценографията на Себастиан Малаш и мултимедийните проекции на Кейт Хестър и Касияна Ангелова, които добавят още един слой дълбочина и текстура към всеки акт. Съчетанието на класическа музика, интегрирана в съвременни хореографски елементи, и майсторството на художниците по осветление и костюми, обещава да трансформира театралното пространство в един магически свят, където изкуството на танца разказва история със собствен език.

Купи билети онлайн за балетен спектакъл КАРМЕН

Тази постановка не само чества богатата музикална и танцова традиция, но и се стреми да постави нови стандарти в балетното изкуство, като предизвиква зрителите да възприемат "Кармен" през нова, съвременна призма. Не пропускайте възможността да станете част от тази изключителна културна премиера, която обещава да остави дълготраен отпечатък в сърцата и умовете на всички присъстващи.
Новата балетна постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера да експериментира в танцовите техники на неокласицизма с елементи на авангардния танц. Това е творческо, хореографско и художествено решение, което силно кореспондира с композиционния стил на Бизе и с драматургията на неговата обичана от публиката опера. Страстна любов, изпепеляваща ревност, романтично поетично чувство, мистична красота и завладяващи емоции – всичко това в пълната власт на Съдбата – влива една пълнокръвна емоционална картина във фантазиите, въображението и чувствата на публиката през силата на музиката и провокациите, които неизменно присъстват в съвременния танцов език. Балетни постановки на „Кармен“ по това музикално произведение често излизат на световните балетни сцени. Балетната трупа на Русенската опера сътворява една от най-провокативните, една от най-красивите, една от най-завладяващите продукции, съизмерими със световните балетни спектакли от близкото минало и от настоящето.