ePortal.BG
актрисите Русева, Бобчева и Бонин в постановката „Монолози за ВАГИНАТА“

МОНОЛОЗИ ЗА ВАГИНАТА


22 гласа


Режисьор:
Стоян РадевСтоян Радев

Актьори:
Койна Русева Койна Русева София Бобчева София Бобчева Светлана Бонин Светлана Бонин

МОНОВОЗИ ЗА ВАГИНАТА
от Ева Енслър
Режисьор: Стоян Радев
Преводач: Хари Аничкин
Художник: Елица Георгиева
С участието на: Койна Русева, София Бобчева, Светлана Бонин
Продуцент: театър БОНИНИ

- Допустимо е закъснение с до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение до 10 минути ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви


Сподели

Театралната постановка "Монолози на вагината"

на Ева Енслър, под режисурата на Стоян Радев, е един от най-значимите спектакли, представени на сцената в наши дни. С участието на актрисите Койна Русева, София Бобчева и Светлана Бонин, театър БОНИНИ изненадва зрителите с искрени и дълбоки монолози, обогатени с множество нюанси и смислови послания, които не спират да лекуват болките на съвремието.


"Монолози на вагината" е първоначално поставена в САЩ през 1996 година

и се превърна в истински хит. Идеята на пиесата е да разкрие теми като насилие върху жени, социални стереотипи и правото на достойнство, което трябва да бъде гарантирано за всички. Театралната постановка, която е изиграна в над сто държави по света, продължава да се играе и до днес, представяйки мощната своя мисия и съобщение.

Актрисите в представлението имат доказан талант и широка популярност, а художникът Елица Георгиева поставя впечатляваща визия на сцената. Спектакълът е финансиран от Министерството на културата и има голямо значение за българското театрално изкуство. Той дава възможност на зрителите да се запознаят с теми, които за много са трудно споделими, но могат да бъдат изразени чрез изкуството.
 

Театър БОНИНИ продължава да представя висококачествени спектакли,

като "Монолози на вагината" е едно от тези изкуствени произведения, които не трябва да бъдат пропускани. Публиката ще бъде впечатлена от ярките емоции и актуалните послания на тази постановка.

Темите, засегнати в "Монолози на вагината", са от първостепенно значение за нашето общество. В него се обсъждат въпроси, свързани с правата на жените, сексизма, насилието върху жените и други теми, които все още са трудни за обсъждане.
 

Режисьорът Стоян Радев е успял да изгради един зрелищен, но в същото време и мощен спектакъл,

който създава пространство за дискусия и рефлексия. С помощта на магическата атмосфера на театъра, зрителите могат да се впуснат в една дълбока, интимна и силна история, която е жизнено важна за всички нас, а актрисите Светлана Бонин, Койна Русева и София Бобчева не само възпроизвеждат истински истории на жени, но и изразяват общи чувства, които всички можем да разберем и споделим.
 

"Монолози на вагината" е постановка, на която може да се наслаждава от хора от двата пола,

независимо от това дали сте мъж или жена, млади или възрастни. Всеки може да се научи нещо ново и вдъхновяващо за света около нас.
Ако желаете да видите една изключителна театрална постановка, която ще ви вдъхнови и ще ви остави с много размисли, "Монолози на вагината" на театъра БОНИНИ ви очаква. Резервирайте своите билети онлайн и се подгответе за един незабравим театрален опит, който ще ви остави силни впечатления.

 

От 1996 година насам, “Монолози на вагината” на Ева Енслър не слиза от театралните сцени и продължава да бъде част от големия наложителен дебат, свързан с насилието върху жени и санкциониращите социални стереотипи, базирани върху сексуалността, а в по-общ смисъл – с темата за човешкото достойнство и правото на щастлив пълноценен живот, което не може да бъде отказвано на никого.Пиесата е преведена на десетки езици и се играе в над сто държави по целия свят.

Почерпили вдъхновението си от документирани интервюта, включващи реални женски признания, в монолозите се добавят нюанси и смислите се обогатяват с времето, така че актуалността на посланието е винаги налична - то не спира да играе своята роля и да лекува болките на съвремието. Не случайно в статия на “New York Times”, публикувана повече от двайсет години след първата постановка, се отбелязва, че “Никой час, прекаран в театъра напоследък, не е оказвал по-голямо световно въздействие”.

Актрисите с доказан талант и широка популярност, както и режисьорското решение, представят достоверно изповядани проблеми, които иначе са трудно споделими или пък умишлено заглушавани от ретроградния заговор на затвореното общество.

С оглед консервативните специфики на нашата народопсихология, подновяването на темата, разкрита така вълнуващо от женските образи, е наш артистичен дълг. Не би трябвало подобни въпроси да бъдат забравяни, а техните отговори да се утаяват на дъното в общественото съзнание, докато то бива агресивно атакувано от враждебни на свободата и хумаността социално-политически доктрини

“Монолози на вагината” е определян като текст, изпълняващ важна политическа мисия със средствата на изкуството, а не само като продукт на развлекателната индустрия.

Стоян Радев

Спектакълът е осъществен с финансовата подкрепа на МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

последно представление:
03.05.2023 19:00 ФК, ЗАЛА 1 Варна
Продажбата на билети в ePortal.BG се извършва за сметка и от името на организатора на съответната театрална постановка или концерт. Провеждане и организирането на събитието, издаване да фактури е отговорност на организатора.