ePortal.BG
НИЕ БЪЛГАРИТЕ. ОТКРИТ УРОК ЗА ЧУЖДЕНЦИ

НИЕ БЪЛГАРИТЕ. ОТКРИТ УРОК ЗА ЧУЖДЕНЦИ


6 гласа


Режисьор:
Иван УрумовИван Урумов

Актьори:
Николай Урумов Николай Урумов

Времетраене: 70 мин.
Николай Урумов като професор Мисирков заедно със своя Бенд в комедийното шоу "Ние, българите. Открит урок за чужденци" от Александър Урумов
 
Професор Мисирков ще изнесе публична лекция, в която ще застъпи следните въпроси:
 
 • Защо имаме нужда от урок?
 • Кои са чужденци у нас?
 • България на три морета и пет ракии;
 • Историята – най-силната ни национална страна /логиката - най-слабата/;
 • Хоризонтални и вертикални граници у нас;
 • Почивка. Предпочивни и следпочивни дни;
 •  Америка, България и Деня на неблагодарността;
 • За ползата от айфоните и вредите от айдуците;
 • Македония, Макинтош и Маке Маус;
 • Българите като цяло и българите поотделно – паралели и парадокси.
 
Моля, носете си бележници, скицници и компаси - очаква ви интересно пътешествие в самите себе си.
 • Допустимо е закъснение с до 10 минути след началото на спектакъла. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в заведението и билетът ще се счита за използван.
 • При закъснение ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви


Сподели

НИЕ БЪЛГАРИТЕ. ОТКРИТ УРОК ЗА ЧУЖДЕНЦИ - комедия

В света на театъра, където история и съвременност често се преплитат в един неповторим танц на изкуството, спектакълът „Ние, българите. Открит урок за чужденци“ се откроява със своето ярко и неповторимо присъствие. На сцената, под светлините на прожекторите, Николай Урумов в ролята на професор Мисирков предлага не просто театрално представление, а истинско пътешествие през българската душевност и национален характер, обогатено с щедра доза хумор и самоирония. Специално създадено за осветляване на българския идентичност, този моноспектакъл ни води през серия от жизнени въпроси, исторически анекдоти и културни особености, които са същевременно забавни и мисловно провокативни.

Във време, когато съвременната цивилизация ни обкръжава с безброй въпросителни и предизвикателства, „Ние, българите. Открит урок за чужденци“ поставя под микроскопа един уникален народ с неговите традиции, история и, не на последно място, съвременни заблуди. Представлението разглежда, на пръв поглед с хумор, но също така с необходимата дълбочина, как българите виждат себе си и света около тях, как взаимодействат с "чужденците" и как се опитват да намерят своето място в глобализирания свят.

Александър Урумов, драматургът на спектакъла,

заедно с Николай Урумов, представят на публиката сцени от ежедневието на българина, които преливат от сатира в дълбок философски размисъл за смисъла на битието и националната принадлежност. Чрез лекцията на професор Мисирков, зрителите са поканени на един урок по българска култура, който е всичко друго, но не и скучен. Той е интерактивен, разнообразен и пълен с музика и танци, като по този начин се превръща в истински празник на българската духовност и интелектуалност.

Музиката, изпълнена на живо

от маестро Милен Кукошаров и Кристиян Чернев на виолончело, допълва атмосферата на спектакъла и усилва емоционалното въздействие на текста. Тя действа като мост между сцените, обединявайки ги в едно цяло и помагайки на публиката да се потопи още по-дълбоко в посланията и идеите на представлението.


Купи билети за  „Ние, българите. Открит урок за чужденци“

Николай Урумов и екипът му използват театъра като средство за саморефлексия и критичен поглед към собствените ни ценности, идеали и мечти. Това е представление, което възхвалява българската идентичност, но също така отправя предизвикателство към аудиторията да преосмисли общоприетите норми и да разсъждава над това, което наистина ни определя като народ.
За да разберем пълноценно посланието на „Ние, българите. Открит урок за чужденци“, трябва да се поддадем на магията на театъра и да позволим на спектакъла да ни отведе през разнообразните емоции и размисли, които предлага. Само тогава можем истински да оценим това уникално театрално-музикално преживяване, което е едновременно забавно и покъртително, леко и задълбочено, традиционно и иновативно.
Скъпи поклонници на хумора и сатирата,
Светът е оцелял, защото се е смял!
Твърдо решени сме вие да оцелеете, защото сте ни необходими живи.
В тази насока няма да ви оставим на мира и пак ви каним на театър

НИЕ, БЪЛГАРИТЕ — ОТКРИТ УРОК ЗА ЧУЖДЕНЦИ
 
Професор Мисирков води час по опознаване на българските национални черти. Темите са най-разнообразни, съседите ни никак не са пощадени, а всъщност в центъра на сатирата е нашата нация, за която професорът преподава с любов и самоирония.

… или, както казва Николай Урумов, „тези, които са си забравили чувството за хумор, на входа на театъра трябва да се връщат обратно. Тук всичко е 1000 процента забавление и нищо повече.“

Според героя му „логиката не ни е силната страна“.
Обаче пък можем да се посмеем, което винаги е добра опция.

Заповядайте!
последно представление:
01.04.2024 20:30 ФКЦ, ЗАЛА 1 Варна