ePortal.BG
постановката „ПРЕСПАНСКИТЕ КАМБАНИ“ от Димитър Талев

ПРЕСПАНСКИТЕ КАМБАНИ


21 гласа


Режисьор:
Бойко ИлиевБойко Илиев

Актьори:
Анна Петрова Анна Петрова Мариела Топалова Мариела Топалова Петьо Горанов Петьо Горанов Яцек Янков Яцек Янков Николай Сяров Николай Сяров Габриела Димитрова Габриела Димитрова Иван Иванов Иван Иванов Стефан Мараджиев Стефан Мараджиев

Времетраене: 95 мин.
ПРЕСПАНСКИТЕ КАМБАНИ
от Димитър Талев
Драматизация и режисура: Бойко Илиев
Музикални картини: Евгени Господинов
Сценография и костюми: Жанета Иванова
С участието на: Анна Петрова-Жекова, Иван Г. Иванов, Мариела Топалова, Николай Сяров, Петьо Горанов, Ралица Нейкова, Стефан Мараджиев, Яцек Янков
Продуцент: ТМЦ Разград

- Допустимо е закъснение с до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение до 10 минути ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви


Сподели

“Преспанските камбани” е една от най-обичаните пиеси на българската сцена.

Димитър Талев е един от най-популярните български писатели и драматурзи,

известен със своя творчески поход, който включва широк спектър от теми и стилове. Талев е автор на много постановки, като "Преспанските камбани" е една от най-известните.
Това е историята на Райко Вардарски, който пристига в Преспа, след като е заточен за четири години в Анадола. Той става учител в града и започва да вдъхва надежда на местните жители, които жаждаят за свобода и достоен живот. Но в желанието си за освобождение, Райко се оказва в противоречие с местния каймакан и се заражда вътрешна борба за душата му.

Театралната постановката на “Преспанските камбани”

е под режисурата на Бойко Илиев, който е успял да пресъздаде сценично емоциите и напрежението на пиесата. Актьорският състав е съставен от някои от най-талантливите и популярни български актьори.
Сценографията и костюмите, дело на Жанета Иванова, създават изключително атмосферно изживяване за зрителите. Музикалните картини на Евгени Господинов допълват уникалното въздействие на постановката.
 

“Преспанските камбани” е не само театрално произведение,

но и историческа драма, която оставя следа върху зрителите. Това е една от тези постановки, които принуждават зрителите да се замислят за живота, свободата и смисъла на българската история.

Преди да стане исторически факт пробуждането на българския дух е минало през живота и съдбата на отделни българи, пораснали преди другите и поели на плещите си тежестта на тази отговорност. Посветеността им на кауза, която променя историята, е изисквала от тях огромни лични жертви… Иначе как за един 30 – 40 годишен съзнателен човешки живот се нарушава мрачният и тъмен петвековен ход на историята… ако не с кръв, която да покаже на Великите сили, че един народ е все още тук…
В “Преспанските камбани”, като че ли самия автор се припознава в ролята на учителя Райко Вардарски. Пристигнал в Преспа направо от Анадола, заточен за четири години от каймаканина на Струмица, той остава с едно око след поредния побой, но това искрящо око реже като нож, влиза в сърцата на хората и разгаря отново жаждата им за свобода и достоен живот. Райко Вардарски става съвест на Лазар Глаушев - той е огледало, което не знае пощада, като прибавим и невъзможната му любов към Ния, идеята му за освобождение със собствени сили и средства, става все по примамлива и безрасъдна. И преди да надене сам въжето на шията си го чуваме да шепне: “Защо така бързо угасна силата в сърцето ми, която ме водеше през целия ми живот...Този страх от гроба - тая немощ на сърцето, тая тъга...Няма връщане назад, няма пробуждане от тоя мъчителен сън...Ще потъна в него, но никой не може да ми отнеме оня сладостен звън на камбаните, когато за пръв път дойдох в Преспа, качих се върху дъсчения под на камбанарията, оплетох около ръцете си дебелите въжета и ...замахнах...Разбуди се граде...Разбуди се народе...”
последно представление:
20.03.2024 19:30 ФК, ЗАЛА 2 Варна