Театралната постановка на режисьора Бойко Илиев РОБИН ХУД със специалното участие на Елена Петрова и Ники Илиев

РОБИН ХУД


16 гласа
25 Май 2024 19:00Варна - ФКЦ, ЗАЛА 1 билети


09 Юли 2024 20:30Варна - Летен театър билетиРежисьор:
Бойко ИлиевБойко Илиев

Актьори:
Елена Петрова Елена Петрова Николай Илиев Николай Илиев Валентин Ченков Валентин Ченков Росен Караджов Росен Караджов Виктория Стрильова Виктория Стрильова Светлин Иванов Светлин Иванов Янислава Линкова Янислава Линкова Веселин Анчев Веселин Анчев Стефан Мараджиев Стефан Мараджиев Борислав Вълов Борислав Вълов

Времетраене: 97 мин.
РОБИН ХУД
Драматизацията по романа на Александър Дюма и Роджър Грийн е поверена на Бойко Илиев
Режисьор: Бойко Илиев
С участието на: Елена Петрова, Ники Илиев, Кольо Стайков, Валентин Ченков, Катрин Лалова, Росен Караджов, Калин Пачеръзки, Виктория Стрильова, Валери Зарков, Светлин Иванов, Янислава Линкова, Веселин Иванов, Стефан Мараджиев, Борислав Вълов, Мадлен Йорданова
Сценография и костюми: Жанета Иванова
Музика: Евгени Господинов
Хореография и сценичен бой: Камен Иванов
Асистент – режисьор: Невена Тодорова
Продуцент: Театър "Васил Друмев" - Шумен


- Допустимо е закъснение с до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви

 

Сподели

Постановка РОБИН ХУД с Елена Петрова и Ники Илиев

Вълнуващата история на Робин Худ, непобедимият стрелец и враг на несправедливостта, отново оживява на театралната сцена в нова и завладяваща адаптация. Създаден от комбинацията на таланта на Александър Дюма и Роджър Грийн, сценарият на "Робин Худ" пренася зрителите във времето на Средновековна Англия, където справедливостта и свободата се борят срещу корупцията и тиранията. В тази динамична постановка, Бойко Илиев, както режисьор, така и актьор от емблематичния Народен театър "Ив. Вазов", заедно с актьорския състав, в който влизат Елена Петрова, Ники Илиев, Кольо Стайков, и други талантливи актьори, събужда легендата за Робин Худ, за да разкаже за борбата му за справедливост.

Под сценографията на Жанета Иванова и музикалното оформление на Евгени Господинов,

"Робин Худ" не е просто представление; то е пътуване през времето, което възкресява духа на справедливостта и призива към състрадание и героизъм. Хореографията и сценичните боеве, организирани от Камен Иванов, добавят към постановката неповторимо визуално измерение, което оживява епичните сражения и приключения, характерни за легендата за Робин Худ.

В началото на театралната постановката,

зрителите се сблъскват със суровата действителност на Средновековна Англия, където обществото е разделено между властни барони и обременени селяни. Представата за свобода и справедливост изглежда далечна мечта, докато не се появява Робин Худ - благородникът отбягал от лукса на дворянския живот, за да се бори за правата на обикновените хора. С помощта на верните си сподвижници, Робин влиза в директен конфликт с корумпираната власт, представлявана от Принц Джон и неговите шерифи.

Използвайки изобретателността и майсторството си в лъкове стрелбата,

Робин Худ и неговата банда от "горски мъже" се захващат с мисията да преразпределят богатството на богатите на полза на бедните. Въпреки че са изправени пред множество препятствия и изпитания, духът и решимостта им остават непоколебими. Сред драматични сражения и забележителни подвизи, любовната история между Робин и Мариан, която се разгръща на фона на тяхната борба, добавя дълбочина и чувственост към разказа.

Върховният момент на постановката "Робин Худ" идва,

когато героите са изправени пред своя най-голям изпит - битка, която може да определи съдбата на цялата им кауза. В този момент, актьорският състав и режисурата на Бойко Илиев превръщат сцената в епично поле за битка, където справедливостта и честта се изправят срещу корупцията и тиранията.
 

Купи билети онлайн за "Робин Худ"

не просто представление за борбата между доброто и злото; то е история за вечната борба за човечност и справедливост. С уникалната си комбинация от драма, комедия и екшън, постановката предлага не само забавление, но и размисъл за значението на смелостта, дружбата и любовта във времена на несправедливост. В крайна сметка, "Робин Худ" е повече от легенда - той е символ на надеждата, че всяко действие в името на доброто има смисъл и може да промени света към по-добро.
Някога, преди много векове, повечето от англичаните не били свободни хора. Те не можели да избират нито къде да живеят, нито за кого да работят. Тогава, в тъмата на Средновековието, обществото било строго разделено на господари и  крепостни селяни. Господарите получавали земята по волята на краля заедно със селяните като част от инвентара. Селяните били принудени да превиват гръб от зори до мрак, за да има и за тях, но най-вече за господарите. Тези, които все пак дръзвали да се бунтуват или да избягат, били задържани като разбойници, връщани обратно и дамгосвани с нажежено желязо като добитък или хвърляни да изгният в тъмница.

По това време Крал Ричард - Лъвското сърце потеглил на кръстоносен поход да освободи Ерусалим от сарацините, но получените вести за беди и размирици го призовали да тръгне обратно, ала по пътя бил заловен и хвърлен в тъмница - никой не знаел точно къде - и малцина в Англия вярвали, че ще се завърне някога. Това използвал брат му Джон и узурпирал трона. Джон бил жесток и безмилостен и повечето му приближени не били по-добри от него. Те имали нужда от пари, а най-лесния начин да ги получат бил да обвинят някой богат човек в измяна или престъпление , да го обявят извън закона и да си присвоят замъка му, както и целия му имот, заедно със селяните...За тази работа принц Джон  назначавал шерифи, които да упражняват неговото правосъдие в градовете и областите. В полезрението на шерифа на Нотингам попаднал и Робин Худ или Сър Робърт Локсли, който бил син на богат земевладелец или благородник от стар саксонски род. Казвали за него, че е  побъркан глупак, който оказвал помощ на всякаква измет и дори на престъпници, лично той убивал елени в кралската гора, често изпразвал кесиите на търговци по пътя и раздавал парите на бедните селяни... Някои го наричали разбойник, други - закрилник. Но едно се смятало за безспорно - нямало друг такъв изкусен стрелец с лък. Може би просто щеше да си остане един разбойник, ако не беше срещнал Мариам- Кралицата на неговото сърце...
 
„О, Мариан девойка е честита
И няма никога да бъде друга,
Докато Робин из гората скита –
А после ще му стане тя съпруга,
Веднага щом крал Ричард се завърне…“
                                      Балада от А. Мънди – 1601г.
 
„Робин Худ дали е буден? В Шъруд зазорява.
Сиви призраци се скитат в горската дъбрава.
Сянка на елен се мярна – готви се за скок,
Сянка на юнак надува сребърния рог…
Със веселата си дружина пак иде Робин Худ.
Чуй! Рог ловджийски проехтява из волен Шеруд,
Разбойниците мъртви крачат в зеления лес,
А времето назад отстъпва … Като че става днес!“
                                       Балада от А. Нойс – 1903г.