ePortal.BG
пиесата „СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК“ от Едмон Ростан

СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК


38 гласа


Режисьор:
Стоян РадевСтоян Радев

Актьори:
Камен Донев Камен Донев Луизабел Николова Луизабел Николова Георги Къркеланов Георги Къркеланов Тигран Торосян Тигран Торосян Владислав Виолинов Владислав Виолинов Владимир Матеев Владимир Матеев Ели Колева Ели Колева

СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК
Автор: Едмон Ростан
Режисьор: Стоян Радев. Художник: Никола Тороманов
Композитор: Славчо Николов. Хореография: Теодора Попова
Участват: Камен Донев, Ясен Атанасов, Луизабел Николова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Владимир Матеев, Ели Колева и абсолвенти от театрален колеж „Любен Гройс”, клас по актьорско майсторство с ръководители Малин Кръстев и Герасим Георгиев - ГЕРО
Гастрол на Театър "Българска армия"

- Допустимо е закъснение с до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение до 10 минути ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви


Сподели

"СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК" - брилянтна история на любовта и кавалерството,

оживява на сцената във Варна.
Театър „Българска Армия“, който тази година отбелязва своя 70-ти юбилеен сезон, класическата пиеса на Едмон Ростан получава нова сценична живот с благодарение на превода на Веселин Ханчев и режисурата на Стоян Радев.

Сърцевината на постановката е музикалната среда,

създадена от композитора Славчо Николов, и атмосферата, изградена от художника Никола Тороманов. В ролите на Сирано, Роксана, Кристиян и други велики образи се впускат изтъкани актьори като Камен Донев, Луизабел Николова, Ясен Атанасов, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Асен Кобиларов и Ели Колева, както и абсолвенти от Театрален колеж „Любен Гройс”.

Сюжетът на пиесата ни пренася във Франция през XVII век

и разказва историята на Сирано де Бержерак (Камен Донев), поет и кадет от френската армия, който притежава изключителен талант, остроумие и чувство за справедливост, но страда от комплекси заради големия си нос. Сирано е безнадеждно влюбен в своята красива братовчедка Роксана (Луизабел Николова), но не смее да разкрие чувствата си пред нея.

Съдбата го сближава с Кристиян дьо Ньовилет (Ясен Атанасов)

красив млад войник, в когото Роксана се е влюбила. Сирано, въплъщавайки кавалерството и саможертвата, решава да помогне на Кристиян да завладее сърцето на Роксана, като му "заема" своето красноречие. Така започва да пише страстни писма в името на Кристиян, които пленяват въображението на Роксана и я убеждават, че той е човекът, с когото иска да бъде. Междувременно, влиятелният граф Дьо Гиш (Георги Къркеланов) също е влюбен в Роксана и настоява да я завоюва, без да му пука за чувствата на Сирано и Кристиян.


За да спаси Роксана от нежеланите внимания на графа,

Сирано устроява бърза сватба между нея и Кристиян. Въпреки това, скоро след това Кристиян загива на бойното поле, като с това и тайната на Сирано остава неразкрита. Роксана решава да се затвори в манастир, но Сирано продължава да я посещава, без да разкрива истината за любовните писма и своите истински чувства към нея.

Трагичната история достига своя сюблимен край,

когато Роксана разбира, че истинският автор на писмата и нежната поетична душа, която е завладяла сърцето й, е Сирано, а не Кристиян. Но за Сирано се настъпва време да посрещне смъртта - същата, която е настъпила и за неговите идеали и щастие.

Сирано е символ на романтичния герой,

който нехае за богатство и не се съобразява с авторитетите, но жертва личното си щастие в името на по-висок идеал. Постановката на Театър "Българска Армия" успява да запази свежестта на хумора и красотата на авторското слово на Едмон Ростан, докато актьорите възродяват величието на класическата история на любовта и кавалерството.

Така чрез "Сирано дьо Бержерак" ни се разкрива историята на един изключителен герой, който се бори с вътрешните си демони и се жертва за любовта. Тази постановка е невероятно пътуване през времето и пространството, което ще ви остави със завладяващи емоции и размисли за смисъла на истинската хуманост и сърцето на истинската любов.
 

Купи билети за Сирано дьо Бержерак с Камен Донев

Театралната постановка ще се проведе в Фестивален и конгресен център Варна в Зала 1
- онлайн в ePortal.BG ще откриете най-добрите места
- на касата на Театър Българан
 
Повече от век историята на Сирано вълнува света. Поднесена в брилянтен стих, който в превода на Веселин Ханчев и сценичната версия на режисьора Стоян Радев запазва както свежестта на хумора, така и красотата на авторовото слово, пиесата на Едмон Ростан оживява на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” в неговия юбилеен 70-ти сезон.
В музикалната среда на композитора Славчо Николов и атмосферата на художника Никола Тороманов, на сцената ще видим актьорите: Луизабел Николова, Ясен Атанасов, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Асен Кобиларов и Ели Колева, както и абсолвенти от Театрален колеж „Любен Гройс”. В яркия образ на Сирано – безпардонния присмехулник с убийствено саркастични попадения за тези, които си ги заслужават, но и с красива поетична душа, скрита зад маската на самоиронията, публиката ще види Камен Донев – актьор, когото тя много добре познава и обича.
             
Сюжетът на пиесата ни пренася в XVIIвек. Историята започва през 1640 г. и завършва 1655 със смъртта на Сирано (Камен Донев). Той е всепризнат поетичен талант, кадет от френската армия, когото всички ценят заради острото чувство за справедливост, неподкупността, вкуса към театъра и сприхавия нрав. Малцина дръзват да кажат нещо срещу него, защото е най-добрият фехтовач в Париж и охотно влиза в схватки, дори противниците да са много повече. Но пред братовчедка си Роксана (Луизабел Николова), в която е безнадеждно влюбен, той е мил и забавен, сърдечен приятел. Безстрашният кадет не смее да разкрие чувствата си. Причината за това е големият му нос. Външната грозота контрастира с нежните пориви на поетичната му душа. Един ден Роксана споделя на Сирано, че се е влюбила и по ирония на съдбата нейният избранник – Кристиян дьо Ньовилет (Ясен Атанасов) е красив млад войник, зачислен в неговото поделение. Кавалерството на Сирано го задължава да изпълни молбата й и да покровителства младежа. Кристиян му споделя своята неувереност да общува с Роксана, която е много по-умна от него. Тогава Сирано сключва странна сделка, предлага да му „заеме красноречието си“ и започва да пише писма до своята братовчедка, които Кристиян подписва. Именно тези писма пленяват въображението на Роксана, но тя през цялото време смята Кристиян за човека, с когото общува. Но в нея е влюбен и богатият и влиятелен граф Дьо Гиш (Георги Къркеланов)— командир на полка, където служат Сирано и Кристиян.  За да я спаси от домогванията на графа, Сирано сам урежда светкавичния ѝ брак с Кристиян, но на бойното поле младежът много скоро умира, а с него и тайната на Сирано. Роксана постъпва в манастир. Сирано я посещава, но никога не разкрива истината за голямата ѝ любов. „Останал непреклонен пред подлостта, лъжата, завистта, компромиса, парата”, Сирано посреща смъртта от вражеска ръка с високо вдигната глава. Едва в този сюблимен и едновременно трагичен момент, боготворената от него жена разбира кой е нежния поет, пленил завинаги сърцето й. Сирано – един романтично приповдигнат герой, който нехае за богатство и без да се съобразява с авторитети следва своя път, жертва личното си щастие в името на по-висок идеал.
последно представление:
29.05.2024 19:00 ФК, ЗАЛА 1 Варна