пиесата „СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК“ от Едмон Ростан

СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК

Сподели

28 гласаРежисьор:
Стоян РадевСтоян Радев

Актьори:
Камен Донев Камен Донев Луизабел Николова Луизабел Николова Георги Къркеланов Георги Къркеланов Тигран Торосян Тигран Торосян Ели Колева Ели Колева

СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК
Автор: Едмон Ростан
Режисьор: Стоян Радев. Художник: Никола Тороманов
Композитор: Славчо Николов. Хореография: Теодора Попова
Участват: Камен Донев, Ясен Атанасов, Луизабел Николова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Владимир Матеев, Ели Колева и абсолвенти от театрален колеж „Любен Гройс”, клас по актьорско майсторство с ръководители Малин Кръстев и Герасим Георгиев - ГЕРО
Гастрол на Театър "Българска армия"

- Допустимо е закъснение с до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение до 10 минути ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви


"СИРАНО ДЬО БЕРЖЕРАК" - брилянтна история на любовта и кавалерството, оживява на сцената във Варна.

Театър „Българска Армия“, който тази година отбелязва своя 70-ти юбилеен сезон, класическата пиеса на Едмон Ростан получава нова сценична живот с благодарение на превода на Веселин Ханчев и режисурата на Стоян Радев.

Сърцевината на постановката е музикалната среда, създадена от композитора Славчо Николов, и атмосферата, изградена от художника Никола Тороманов. В ролите на Сирано, Роксана, Кристиян и други велики образи се впускат изтъкани актьори като Камен Донев, Луизабел Николова, Ясен Атанасов, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Асен Кобиларов и Ели Колева, както и абсолвенти от Театрален колеж „Любен Гройс”.

Сюжетът на пиесата ни пренася във Франция през XVII век и разказва историята на Сирано де Бержерак (Камен Донев), поет и кадет от френската армия, който притежава изключителен талант, остроумие и чувство за справедливост, но страда от комплекси заради големия си нос. Сирано е безнадеждно влюбен в своята красива братовчедка Роксана (Луизабел Николова), но не смее да разкрие чувствата си пред нея.

Съдбата го сближава с Кристиян дьо Ньовилет (Ясен Атанасов) - красив млад войник, в когото Роксана се е влюбила. Сирано, въплъщавайки кавалерството и саможертвата, решава да помогне на Кристиян да завладее сърцето на Роксана, като му "заема" своето красноречие. Така започва да пише страстни писма в името на Кристиян, които пленяват въображението на Роксана и я убеждават, че той е човекът, с когото иска да бъде. Междувременно, влиятелният граф Дьо Гиш (Георги Къркеланов) също е влюбен в Роксана и настоява да я завоюва, без да му пука за чувствата на Сирано и Кристиян.

За да спаси Роксана от нежеланите внимания на графа, Сирано устроява бърза сватба между нея и Кристиян. Въпреки това, скоро след това Кристиян загива на бойното поле, като с това и тайната на Сирано остава неразкрита. Роксана решава да се затвори в манастир, но Сирано продължава да я посещава, без да разкрива истината за любовните писма и своите истински чувства към нея.

Трагичната история достига своя сюблимен край, когато Роксана разбира, че истинският автор на писмата и нежната поетична душа, която е завладяла сърцето й, е Сирано, а не Кристиян. Но за Сирано се настъпва време да посрещне смъртта - същата, която е настъпила и за неговите идеали и щастие.

Сирано е символ на романтичния герой, който нехае за богатство и не се съобразява с авторитетите, но жертва личното си щастие в името на по-висок идеал. Постановката на Театър "Българска Армия" успява да запази свежестта на хумора и красотата на авторското слово на Едмон Ростан, докато актьорите възродяват величието на класическата история на любовта и кавалерството.
Повече от век историята на Сирано вълнува света. Поднесена в брилянтен стих, който в превода на Веселин Ханчев и сценичната версия на режисьора Стоян Радев запазва както свежестта на хумора, така и красотата на авторовото слово, пиесата на Едмон Ростан оживява на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” в неговия юбилеен 70-ти сезон.
В музикалната среда на композитора Славчо Николов и атмосферата на художника Никола Тороманов, на сцената ще видим актьорите: Луизабел Николова, Ясен Атанасов, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Асен Кобиларов и Ели Колева, както и абсолвенти от Театрален колеж „Любен Гройс”. В яркия образ на Сирано – безпардонния присмехулник с убийствено саркастични попадения за тези, които си ги заслужават, но и с красива поетична душа, скрита зад маската на самоиронията, публиката ще види Камен Донев – актьор, когото тя много добре познава и обича.
             
Сюжетът на пиесата ни пренася в XVIIвек. Историята започва през 1640 г. и завършва 1655 със смъртта на Сирано (Камен Донев). Той е всепризнат поетичен талант, кадет от френската армия, когото всички ценят заради острото чувство за справедливост, неподкупността, вкуса към театъра и сприхавия нрав. Малцина дръзват да кажат нещо срещу него, защото е най-добрият фехтовач в Париж и охотно влиза в схватки, дори противниците да са много повече. Но пред братовчедка си Роксана (Луизабел Николова), в която е безнадеждно влюбен, той е мил и забавен, сърдечен приятел. Безстрашният кадет не смее да разкрие чувствата си. Причината за това е големият му нос. Външната грозота контрастира с нежните пориви на поетичната му душа. Един ден Роксана споделя на Сирано, че се е влюбила и по ирония на съдбата нейният избранник – Кристиян дьо Ньовилет (Ясен Атанасов) е красив млад войник, зачислен в неговото поделение. Кавалерството на Сирано го задължава да изпълни молбата й и да покровителства младежа. Кристиян му споделя своята неувереност да общува с Роксана, която е много по-умна от него. Тогава Сирано сключва странна сделка, предлага да му „заеме красноречието си“ и започва да пише писма до своята братовчедка, които Кристиян подписва. Именно тези писма пленяват въображението на Роксана, но тя през цялото време смята Кристиян за човека, с когото общува. Но в нея е влюбен и богатият и влиятелен граф Дьо Гиш (Георги Къркеланов)— командир на полка, където служат Сирано и Кристиян.  За да я спаси от домогванията на графа, Сирано сам урежда светкавичния ѝ брак с Кристиян, но на бойното поле младежът много скоро умира, а с него и тайната на Сирано. Роксана постъпва в манастир. Сирано я посещава, но никога не разкрива истината за голямата ѝ любов. „Останал непреклонен пред подлостта, лъжата, завистта, компромиса, парата”, Сирано посреща смъртта от вражеска ръка с високо вдигната глава. Едва в този сюблимен и едновременно трагичен момент, боготворената от него жена разбира кой е нежния поет, пленил завинаги сърцето й. Сирано – един романтично приповдигнат герой, който нехае за богатство и без да се съобразява с авторитети следва своя път, жертва личното си щастие в името на по-висок идеал.
последно представление:
27.03.2023 19:00 ФКЦ, ЗАЛА 1 Варна