ePortal.BG
Поетичен спектакъл по Иван Вазов УРОК ПО БЪЛГАРСКИ

УРОК ПО БЪЛГАРСКИ


2 гласа


Актьори:
Анастасия Ингилизова Анастасия Ингилизова Антоанета Добрева - Нети Антоанета Добрева - Нети Веселин Анчев Веселин Анчев Владислав Виолинов Владислав Виолинов Георги Къркеланов Георги Къркеланов Гергана Данданова Гергана Данданова Евелин Костова Евелин Костова Ели Колева Ели Колева Лара Златарева - Кака Лара Лара Златарева - Кака Лара Луизабел Николова Луизабел Николова Симеон Дамянов Симеон Дамянов

Времетраене: 87 мин.
Театър "Българска армия" представя:
УРОК ПО БЪЛГАРСКИ
Автор: по Иван Вазов
Участват: Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев, Владислав Виолинов, Георги Къркеланов, Гергана Данданова, Евелин Костова, Ели Колева, Калин Иванов, Лара Златарева, Луизабел Николова, Симеон Дамянов, Ясен Атанасов, Йордан Алексиев
Сценична адаптация: Иван Налбантов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Дони - Добрин Векилов

- Допустимо е закъснение с до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви


Сподели

УРОК ПО БЪЛГАРСКИ - ода за духа и сърцето на България


Театър "Българска армия" представя "Урок по български" - поетичен спектакъл, който се превръща в триумф на словото и духа на Иван Вазов, известен като Патриарха на българската литература.
Режисиран от Иван Налбантов и с участието на актьорите Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев и други, спектакълът представя уникална смесица от драма, поезия и история, оживяваща страниците на Вазовите произведения.

"Урок по български" е сценична адаптация,

която преоткрива Вазовите произведения. Адаптацията на Иван Налбантов пренася зрителя в сърцевината на българската душа, изразена през поезията и прозата на Вазов. Спектакълът включва творби като "Паисий", "Българският език", "Раковски" и много други, като по този начин представя историческите и културни корени на България.

Актьорският състав, включващ имена като Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева-Нети, Веселин Анчев и др.,

въплъщава духа на Вазовите герои с изключителна страст и проникновеност. Всяко изпълнение е уникално, като добавя собствени нюанси и интерпретации на вечните произведения. Изразителната игра на актьорите превръща класическите текстове в жива и динамична презентация, която събужда емоции и размисли.

Режисурата на Иван Налбантов

изкусно води зрителя през различни епохи и емоционални състояния. Сценографията на Нина Пашова и музиката на Дони - Добрин Векилов създават атмосфера, която подчертава драматизма и красотата на Вазовите произведения. Визуалните и аудио елементи обогатяват преживяването и допринасят за създаването на един незабравим спектакъл.

"Урок по български" е повече от литературно представление; то е поглед към българската душа, история и култура. Пиесата преплита исторически моменти с лични разкази, показвайки дълбоката свързаност между народната идентичност и литературното наследство на Вазов. Това е празник на българския дух и израз на уважение към един от най-великите български писатели.
 

Купи билети за Урок по български

спектакъл на на Театър "Българска армия", който се превръща в мост между миналото и настоящето, между поезията и реалността. Този театрален урок е не само възпоменание за Вазов и неговото наследство, но и покана за съвременния зрител да преоткрие и възприеме българската литература и история по нов, свеж начин. Спектакълът е мощно припомняне на богатството и красотата на българския дух, представено чрез магията на театралното изкуство.
НА ТЕБ, БЪЛГАРИЙО СВЕЩЕНА
Поетичен спектакъл по Иван Вазов
„ПАИСИЙ”, „БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК”, „РАКОВСКИ”, „ЛЕВСКИ”, „КОЧО (ЗАЩИТАТА НА ПЕРУЩИЦА)”, „ВЪЗСПОМЕНАНИЯ ОТ БАТАК”, „ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА”, „ТОЙ НЕ УМИРА”, „НОВОТО ГРОБИЩЕ НАД СЛИВНИЦА”, „МАЙКА МИ”, „ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО, КАК ХУБАВО СИ ТИ”, „МОИТЕ ПЕСНИ” 

Добре дошли на УРОКЪТ ПО БЪЛГАРСКИ, в който ще вземат участие артисти от трупата на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”.
Ние няма да ви повтаряме написаното в учебниците и томовете книжнина, за живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а ще се опитаме със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или тъй нареченото „художествено слово”) да надникнем в десетина от неговите неувяхващи творби.
  
Терминът „художествено слово” има двояко значение: Художествено е словото на автора, тоест писмената реч (в нашия случай то е безспорно и е вечна класика). Художествено би могло да бъде и словото на изпълнителя, който го изпълнява, тоест живото и говоримо слово.
Иван Налбантов
 
***
ЗАЩО ТЕАТРАЛЕН „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА”?
Защото театърът е дом, в който приютяваме мечтите си.  И храм, в който изповядваме слабостта си. Театралният урок напомня всеки урок – безмълвният в сумрака на незнанието си припомня и започва да шепне думите на поезията. Тогава словото звучи и на сцената, и в залата, тя го иска. Зрителят е напуснал делника на своята апатия и не се нуждае от други „указания“ – словото на Вазов изпълва.
 
 Това е достатъчно. Всеки го преоткрива в себе си и заживява с радостта да чува стиховете отново. Звучащото слово на поезията е интерсубективно, то удовлетворява очакванията и разбиранията ни. Поетическото слово на Вазов е вълнуващо преживяване на историята, на онова голямо и идеално време, в което участваме всички. И се случва тук и сега. Стиховете на Вазов от композицията На теб, Българийо свещена... не припомнят предразсъдъци, те са узнаване, защото набавят ново знание, което отключва въображението и укрепва културната идентичност.
Зрителят вижда и чува литературата. Тя звучи както индивидуално за него, така и за посветените, към които вече принадлежи.
 През 1925 г. Гео Милев пише: „Вазов е чувствителна струна, която се отеква на всичко, що вълнува неговата съвременност. И тази струна звучи в унисон с чувствата и мислите на съвремениците – на целия народ. Оттук и неговата широка популярност. Това определя и характера на неговата поезия. Със своята половинвековна писателска дейност Вазов е установил себе си като несъмнен фактически патриарх на българската литература – и на поезията, и на прозата.“
 Народният поет е пръв и голям представител на нравствения, обществен и естетически идеализъм след Освобождението. Неговото художествено слово е част от българския литературен канон – творец без съперник по обхват и дълбочина, най-търсеният и предпочитан български автор. Вазов изгражда историческата, нравствена и гражданска култура на съвременния  човек.
 С Вазов започва професионалното битие на българската поезия, нейното обогатяване като език, сюжети, образност, мотиви, нови ритмически и интонационни структури. Поезията му е великолепен пример за естествено свързване на народната реч и книжовната норма. И до днес остарелите форми придават специфична „вазовска” стилова оцветеност на неговите стихове.  Днес Вазовото слово живее в новия проект за театрален урок на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”.
 Българското слово обича Вазовата поезия и изпълва театъра.
 Нека го чуем и заживеем с ентусиазма, кипежа, тревогите и тъгите, които е пренесло в културната ни памет!

А ЗАЩО ВАЗОВ?
СЛУШАЙТЕ!

Проф. Владимир Атанасов
последно представление:
28.02.2024 19:00 ФК, ЗАЛА 1 Варна