ePortal.BG
моноспектакълът „ЧЕРНОТО ПИЛЕ“ по Хайтов

ЧЕРНОТО ПИЛЕ


14 гласаАктьори:
Мариус Куркински Мариус Куркински

Времетраене: 100 мин.
"ЧЕРНОТО ПИЛЕ"
от Николай Хайтов
Моноспектакъл на МАРИУС КУРКИНСКИ
 
В “Черното пиле” Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов - "Мерак", "Пазачът на Овесената нива" и "Черното Пиле".

- Допустимо е закъснение с до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение до 10 минути ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви


Сподели

Театърът е място, където се срещат изкуство, култура и човешки души.


В своя театрален проект "Черното пиле", театралният режисьор Мариус Куркински избира да представи на сцената три разказа на известния български писател Николай Хайтов - "Мерак", "Пазачът на Овесената нива" и "Черното Пиле".

Тези три произведения, подбрани от Куркински, разкриват непознати аспекти на българската душа. В тях се съчетават традиции, страдание, грехове и надежда - хората живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. Мариус Куркински споделя своето виждане за разказите на Хайтов и подчертава, че в тях душата на българина е много чиста и неопетнена. Хората в тези истории не са замърсени от материалното и комерсиалното, а по-скоро страдат от живота, без да се жалват, и успяват да го преборят.
Спектакълът "Черното пиле" предлага на публиката едно силно емоционално преживяване, като ги поглъща в света на героите, техните мисли, чувства и действия.
 

Всеки от разказите носи свое уникално послание.


"Мерак"

е разказът, който разглежда традициите и обичаите на българското село. Хайтов с умение разкрива детайли от ежедневието на хората, които показват как меракът (насладата от малките удоволствия) се превръща в основен елемент на техния живот. В този разказ авторът изобразява българската душа като истинска, свързана с природата, и като такава, жаждуваща за простота и щастие въпреки трудностите.

"Пазачът на Овесената нива"

разказва историята на човек, който пази нивата си от вредители, докато се бори с вътрешните си демони и душевни мъки. Хайтов умело изобразява драмата на героя, противоречията между неговите чувства и действия, и създава портрет на обикновен човек, който иска да защити това, което обича и цени. Този разказ ни предлага поглед към вътрешната борба на човешката душа и упоритостта, с която можем да се справим със съблазните и изкушенията на живота.

"Черното Пиле"

е разказът, който дава името на спектакъла и съдържа силно емоционално послание. Историята разказва за малко сираче, което отглежда черно пиле, и през този опит намира надежда, любов и смисъл в своя суров живот. Чрез този разказ Хайтов показва, че дори в най-тежките обстоятелства, в които човек може да се намери, винаги има светлина и радост, която може да ни вдъхне сила и кураж да продължим напред.

В "Черното пиле", Мариус Куркински успява да пренесе силата на Хайтовите разкази на сцената, като използва таланта си на актьор и креативния екип за да възроди атмосферата на българското село от миналото. Сценографията, костюмите и музиката са избрани така, че да допълват и подчертават същността на всеки разказ, като създават едно завладяващо преживяване за публиката.

Важна част от успеха на спектакъла е и тясната връзка между актьорите и режисьора. Мариус Куркински е известен със своята способност да вдъхва доверие и енергия на своя екип, като насърчава актьорите да се потопят в своите роли и да изразят емоциите на героите си на сцената. Това води до невероятни актьорски превъплъщения, които събуждат вълнение и аплодисменти у зрителите.

Театралната постановка "Черното пиле" се радва на високи оценки от критиките и става все по-популярна сред публиката. Спектакълът успява да докосне сърцата на хората и да им предложи едно различно поглед към българската история и култура, като разкрива непознати аспекти на националната ни самобитност.

В края на деня, "Черното пиле" е повече от просто театрална постановка. Това е възможност за публиката да се изправи пред душата на българския народ, да разбере миналото и да обогати своите познания за българските традиции и обичаи. Проектът на Мариус Куркински е още един пример за това как изкуството може да преодолее времето и пространството, да съедини хората и да им предложи едно ново и обогатяващо преживяване.
В “Черното пиле” Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов - "Мерак", "Пазачът на Овесената нива" и "Черното Пиле"

"Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов."

"В разказите на Хайтов душата на българина е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват", споделя Мариус.
последно представление:
12.04.2023 19:00 ФКЦ, ЗАЛА 1 Варна