ePortal.BG
Пиесата ЩЪРКЕЛИТЕ НА ДЕЛИОРМАНА по разкази на Хасан Ефраимов

ЩЪРКЕЛИТЕ НА ДЕЛИОРМАНА


4 гласа


Режисьор:
Надя АсеноваНадя Асенова

Актьори:
Камен Иванов Камен Иванов Иван Иванов Иван Иванов Веселин Борисов Веселин Борисов Бисер Маринов Бисер Маринов Евгени Стефанов Евгени Стефанов Николай Сяров Николай Сяров Яцек Янков Яцек Янков Таня Карбова Таня Карбова Ралица Нейкова Ралица Нейкова

Времетраене: 101 мин.
ЩЪРКЕЛИТЕ НА ДЕЛИОРМАНА
Театралната постановка е по разкази на писателя д-р Хасан Ефраимов. Драматизацията и режисурата са дело на Надя Асенова, сценографията и костюмите са на Тодор Райков, музикалната обработка е на Лия Иванова, за сценичния бой отговаря Камен Иванов

С участието на: Камен Иванов, Иван Иванов, Веселин Борисов, Бисер Маринов, Евгени Стефанов, Николай Сяров, Яцек Янков, Гюнеш Моканов, Зехти Бамов, Таня Карбова, Ралица Нейкова, Виолета Желязкова, Цветана Радушева, Невена Денчева, Росица Кехайова, Ивайло Сяров и Иво Стоянов.
Продуцент: Театрално - музикален център Разград

- Допустимо е закъснение с до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение до 10 минути ще бъдете настанени на места различни от упоменатите в билета Ви


 

Сподели
В магичния свят на театралните изкуства, всяка постановка носи уникален дух и послание. Сред тези артистични изказвания, едно от най-привличащите вниманието произведения е

Щъркелите на Делиормана, представено във Фестивален комплекс Варна.

Тази постановка, вдъхновена от разказите на д-р Хасан Ефраимов и реализирана чрез гениалната режисура на Надя Асенова, е триумф на българската театрална традиция.

Делиорман е регион, богат на история и култура,

известен със своята приказна природа и легендарните си разкази. Пиесата "Щъркелите на Делиормана" е вдъхновена от този мистичен край, където реалността и фантазията се сливат в едно. Три разказа на д-р Хасан Ефраимов са превърнати в една вълшебна театрална сага, която разказва за любовта, надеждата, предателството и добрите дела.

В "Щъркелите на Делиормана" сме пренесени

в света на бея и неговото село. Разказите са пълни с митологични и реални образи, вплетени в интригуващи истории, които предават същността на Делиормана. Всяка история е украсена с уроци за живота, в които надеждата играе централна роля - като погалване от птиче крило, носещо красота, крехкост и мъдрост.

Режисурата на Надя Асенова

е изключително важна за постановката. Тя успява да превърне текста в живо и запомнящо се представление, което изгражда мост между зрителя и пространството на разказите. Сценографията на Тодор Райков и костюмите, които той създава, добавят дълбочина и текстура към тази аудиовизуална поема. Музиката, под ръководството на Лия Иванова, осигурява един подчертано емоционален фон, който улавя духа на Делиормана.

Актьорски Състав

Камен Иванов заедно с Иван Иванов, Веселин Борисов, Бисер Маринов, Евгени Стефанов, Николай Сяров, Яцек Янков, Гюнеш Моканов, Зехти Бамов, Таня Карбова, Ралица Нейкова, Виолета Желязкова, Цветана Радушева, Невена Денчева, Росица Кехайова, Ивайло Сяров и Иво Стоянов, всеки от тях допринасят със своята уникалност и талант към магията на спектакъла. Техният ангажимент и артистичност оживяват персонажите, като създават многостранни, запомнящи се образи.

Основните теми, преплетени в "Щъркелите на Делиормана",

са вечните човешки стремежи – търсенето на любовта, значението на надеждата и изборите, които правим в живота. Постановката изследва идеите за предателство и прошка, за грешките и тяхното изкупление. Във всяка легенда присъства дълбока философия, която предизвиква зрителите да преосмислят своите убеждения и ценности.

"Щъркелите на Делиормана" несъмнено оставя силен отпечатък върху своята аудитория. Страстта и дълбочината, с които актьорите поднасят своите роли, превръща този театрален опит в незабравимо пътуване в сърцето на Делиормана. Публиката е пленена не само от разказа, но и от вълшебството на сцената - от визуалните ефекти до музикалния съпровод.
Заключение

"Щъркелите на Делиормана" е повече от театрална постановка

- това е пътуване към сърцето на човешките емоции, към разбиранията за любовта, надеждата и човечността. Това е спектакъл, който не просто развлекателно изкуство, но и урок по мъдрост, който оставя траен отпечатък.

Купете билети онлайн за Щъркелите на Делиормана

в ePortal.BG. Представлението е задължително преживяване за всеки любител на театъра, който иска да се потопи в един по-различен, магичен свят.
 
"Били ли сте в Делиормана? Приказно е: луната е огромна, природата е омагьосваща, а хората… Ето, за хората е нашето представление.
„Щъркелите на Делиормана“ е театрално пътешествие по три разказа на добруджанския автор д-р Хасан Ефраимов.

Това са три легенди за Бея и неговото село, които разказват за любовта, за предателството, за грешките, за добрите дела, но най-вече – за Надеждата. Надеждата – кой я носи, кой я праща, как ни докосва тя. Дали не е просто погалване от птиче крило – хем красиво, хем крехко, хем мъдро…

Малко по радичковски, малко по хайтовски, предимно по ефраимовски, ще Ви водим в този разказ. Ще бъдем сред житата на полето, ще надникнем в бейските сараи, ще приседнем в кафенето на Кьор Мемиш и ще слушаме амуджите и техните раздумки.
Всъщност, „Щъркелите на Делиормана“ е една приказка за възрастни (разбира се и за деца), но при всички случаи е нещо, което ще запомните. Защото такива са легендите за Делиормана, написани от Хасан Ефраимов и ще оживеят на сцената на зала 1 във Фестивален и конгресен център в морската столица.

Подарете си този спектакъл, ние Ви очакваме!"

Надя Асенова
последно представление:
15.12.2023 19:00 ФК, ЗАЛА 1 Варна
Продажбата на билети в ePortal.BG се извършва за сметка и от името на организатора на съответната театрална постановка или концерт. Провеждане и организирането на събитието, издаване да фактури е отговорност на организатора.