Трамвай номер 5

Сподели

„Трамвай Номер 5“ е българска музикална поп група. Популярна българска поп група в страната и чужбина с редица неостаряващи хитове като песните „Усмивката“ „Тя“ „Слънчево момиче“ и много други


Характерно за групата е, че тя е първата, която вкарва в хореография с атрактивно сценично поведие + танци. Снимките на песните на група „Трамвай номер 5“ са дали началото на българските видеоклипове.


Групата е създадена през 1980 година в град София в състав Петко Петков, Ади Митрева, Джина Иванова (Гинка Жекова), Сами Живкова. Последната бива заменена три години по-късно с Оля Лечева и Мая Райкова.


„Трамвай номер 5“ е идеен проект на звукооператора на Българското Национално радио  Кирил Иванов (по пряков Мъглата) и Петко Петков, който е бивш член на група „Студио В“.


В началото групата прави кавъри на популярни за времето си европейски хитове.


Въпреки, че групата има успехи и на родна земя и в чужбина с концерти в Полша, СССР, ГДР, Тунис, Мароко, Алжир, групата все пак се разпада в края на 80-те години, а всеки член да групата развива солова кариера.


Съоснователят на групата Петко Петков има значим успех заедно с видни оперни певци като Стефка Минева, Александрина Милчева и Биг Бенда на Българското Национално радио.


Заедно със сценичните си солови изяви, Петков, заедно с Веселин Тодоров от група „Фактор“ ръководи и „Quo Vadis“, клуб в София, който е и сцена на много рок и поп музиканти.

Имат няколко издадени албума, сред които:

  • 1982 – „Шампиони“
  • 1985 – „Трамвай номер 5“
  • 1986 – „Тя“
  • 2006 – „Дългото пътуване“