Фестивален комплекс Варна

Фестивалният и конгресен център - Варна

е един от най-престижните центрове за изкуство, култура и конгреси в България. Открит през 1986 година, той е домакин на множество мероприятия, включително фестивали, конгреси, конференции, научни срещи и корпоративни събития.
Като един от най-големите конгресни центрове в България, ФКЦ Варна играе ключова роля в подпомагането на икономическото развитие на града. Той привлича много посетители, които харчат пари в местните хотели, ресторанти, магазини и други търговски обекти.


ПРОГРАМА ЗА ТЕАТЪР И КОНЦЕРТИ ВЪВ ФЕСТИВАЛЕН КОМПЛЕКС ВАРНА

 


Юни 2023
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
„ЧЕРНА КОМЕДИЯ” – ще паднете от смях, а отговорността за това, редом с актьорите и режисьора, споделя и целия творчески екип на представлението: Мария Диманова – костюми, Добрин Векилов-ДОНИ – музика, Камен Иванов – пластика. „ЧЕРНА КОМЕДИЯ”? Сигурно ви звучи познато? Да, ако не сте гледали пиесата на Питър Шафър, то със сигурност сте чували за нея. А сега вече имате възможност да я видите на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“. “ЧЕРНА КОМЕДИЯ“ е считана за една от най-смешните комедии, създадени през втората половина на 20 век. Още с първата си премиера в Националния театър в Лондон през 1965 година, спектакълът се превръща в истински хит, а скоро печели и публиката по целия свят. „ЧЕРНА КОМЕДИЯ” е един безумен фарс, който се разиграва… на ТЪМНО. Да, имено ТЪМНОТО е в главната роля на комедията. Но какво се случва когато ТЪМНОТО е СВЕТЛО, а светлината се превърне в мрак? Логичният въпрос „На какво е способен човек, когато знае, че никой не го вижда?” е в основата на онзи механизъм, който през цялото действие на спектакъла провокира смеха в „ЧЕРНА КОМЕДИЯ” в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”. Една на пръв поглед обикновена авария в електрозахранването поражда куп смешни ситуации и неочаквани обрати, в които са замесени привлекателен млад скулптор (Веселин Анчев), бъдещата годеница (Луизабел Николова), бившата любовница (Евелин Костова), властния баща-военен (Георги Къркеланов), един изтънчен съсед (Владислав Виолинов), една пияна стара мома (Анастасия Ингилизова) и богат меценат-милионер (Моню Монев-гост). Както във всяка добра комедия и в тази героите се оплитат в смешни ситуации, а недоразуменията в ТЪМНОТО са причина за още по-комични обърквания. Режисьор на спектакъла е Иван Урумов, който споделя: „Пиесата „ЧЕРНА КОМЕДИЯ” е изключителен образец. В такава комедия се изисква особен вид концентрация, изобретателност и много добри актьори, каквито със сигурност ще видите на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“.
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Скалпелът в операционната държат Бачев и Горанов, обгрижвани от медицинската сестра тип плеймейтка. Комедията е забранена за подрастващи до 16 години, заради пиперливия език, който може да се чуе само в една операционна, а и заради специфичните сцени в нея.   Операцията ви предлага час и половина гарантирано забавление, препоръчано за здравето - колкото и да не ви се вярва, и от … Българския лекарски съюз. Съсловната организация не само е одобрила комедията на Иво Сиромахов, но и я препоръчва за гледане! 
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Предстои щастлив ден в живота на една симпатична млада двойка.  Очакват посещение от социален работник, който да потвърди, че са одобрени, за да си осиновят дете.  Всичко върви по план, докато двамата ненормални братя на бъдещия баща, с идеята да помогнат, не напълват къщата с контрабандни цигари, кашони с уиски, труп, разфасован на части и двама нелегални емигранти…  Следва калейдоскоп от комични ситуации, абсурдни идеи, невероятни обрати, престъпни намерения и безумни перипетии, от които трябва да се измъкват, за да оцелеят като семейство…
29 Юни - ЖИВАК
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед. Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство. Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление. Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.
Юли 2023
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Картофите и спанакът се обичат и това комедийно ястие го доказва нагледно. А когато са приготвени с масло, а не с олио, и са покрити с дебел слой мляко, яйца и натрошено сирене, ще го заобичате и вие. Особено, когато ги поднесяте топли и добавите в чинията три лъжици гъсто кисело мляко. Имайте предвид, че това ястие обикновено го поднасяме кьм 19.30 часа и с изключени телефони, а също така имайте предвид, че печените картофки със спанак са по - вкусни, когато са приготвени с повече спанак. Ето защо не ви съветваме да намалявате количеството, което сме посочили в списъка с продукти. Можете да намалите морковите, лука, чесъна, но никога, никога спанака... СПАНАК / КОМЕДИЯ - 900гр. КАРТОФИ / ДРАМА - 300 гр. ЛУК/МЕЛОДРАМА- 100 гр. ЧЕСЬН / ПОЕЗИЯ - 1 глава МАСЛО / САТИРА - 125 гр. ЧЕРЕН ПИПЕР / ЧЕРЕН ХУМОР - 1 ч.л. СОЛ ( на вкус ) И всичко това се готви 1.45 мин. от Иво Аръков, Антоан Петров и Кирил Ефремов
12 Юли - БОРЯНА
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
14 Юли - ПЕТЪК 13
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Джон и Кристин очакват двама свои семейни приятели на вечеря в лондонскияси дом. Натали пристига разстроена, без съпруга си, току-що научила, чесамолетът, с който той се прибира за Коледа, се е разбил в морето. Докатодомакините очакват (заедно с нея) новини дали Патрик е сред оцелелите...неочаквано научават, че са спечелили супер джакпота същата вечер. Оттамнататък ключовите думи са „контролиране на емоциите“ и „скрий радостта си“...И това е само началото на една вечер, изпълнена с обрати, завои вотношенията и неочаквани откровения.
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Елена Роси е един от  специалните гости на турнето на Андреа Бочели в САЩ, Азия и Близкия изток. Марика Франчино специализира при международни известни артисти, включително сопраното Даниела Деси. Сътрудничи си с фондация Лучано Павароти и печели редица награди, като приза от комитета „Енрико Карузо 2021“. Виола София Нисио печели редица световни престижни конкурси за оперно пеене, последните са от октомври 2022 г. печели втора награда на конкурса за оперни певци в Пиенца, а през ноември 2022 г. печели втора награда на конкурса „Магда Оливеро“ в Милано. Всяка една от тях работи с известни оркестрови и сценични режисьори и изпълняват водещи роли в най-престижните  театри в Италия и по света. Турнето на италианското трио сопрани представлява уникална възможност за българската публика да се наслади на вълнуващо музикално изживяване, което ще им позволи да бъдат потопени в света на класическата музика и изяществото на вокалното изпълнителско изкуство.
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Фантазията „Властелинът на пръстените“ е аранжирана за световните музиканти със специалното разрешение на композитора на оригиналната музика към прочутата филмова трилогия и носител на „Оскар“, „Грами“ и „Златен глобус“ - Хауърд Шор. Специално внимание е отделено на партията на виолата. Всеизвестно е, че музикантът със световна слава Александър Гордън (Земцов) е виолист и диригент, и поради това Роман Ким пише партията на виолата така, че изпълнението да позволява на Александър Гордън и да дирижира едновременно оркестрантите. Освен, че произведението Фантазия „Властелинът на пръстените“ ще бъде изпълнено за първи път в България, меломаните ще имат възможност да чуят и невероятния инструмент, на който свири виртуозът Роман Ким. Цигулката е специално модифицирана по вкуса на Роман Ким - има релефен гриф, струните са ръчно изработени от г-н Ким, а лъкът на цигулката е по-дълъг от стандартните модели. Материалът, от който е изработен, се пази в пълна тайна. Запознати твърдят, че лъкът е направен от рециклирани кукли Барби. Всички тези подобрения позволяват на Роман Ким да звучи по един много необикновен и специален начин, а публиката ще се потопи в невероятната музика от филма „Властелинът на пръстените“ с уникалното изпълнение на световно признатите  музиканти - Роман Ким, Деница Лафчиева, Александър Гордън и Симфоничния оркестър на Враца. В програмата на мултимедийния концерт „Властелинът на пръстените“ на 26 юли във Варна ще чуем още - музика от Джон Уилямс и други любими филмови теми, аранжирани за симфоничен оркестър с неповторимия звук на Симфониета - Враца под диригентската палка на Александър Гордън.
Август 2023
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Една мъглива есенна парижка сутрин, под звуците на стар френски акордеон, шума на Сена и мириса на току-що изпечени кроасани, изсвирват спирачки на парижко такси… Такси, познаващо нощта и срамните парижки утрини. Такси, което знае колко непредвидим може да бъде Париж… И един човешки живот. Колко странно и бързо можеш да разбереш, че всичко което си знаел някога, никога не е било такова… Странно ли казах? По-скоро щуро, безумно, безумно смешно… „Горката Франция“ е една комедия за сблъсъка на поколения, сексуална ориентация, ценностни стойности, идеали и любов. Любов в различните и проявления, форми и измерения… „Горката Франция“ се играе със значителен успех във Франция. С представянето в България се е заел актьорът Фахрадин Фахрадинов, познат най-вече на телевизионните зрители от сериала „Забранена любов“.  
19:30
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Броени минути до сватбата! Да имаше как времето да се върне назад, защото всичко е с главата надолу, следователно - с краката нагоре. Под брачното легло на Бил цъка истинска бомба със запалителна смес от заплетени ситуации, изненадващи обрати, неочаквани събития и експлозивен хумор. Кой от всички герои пръв ще запали искрата? Бил, който заедно с ергенския си живот, може да се раздели и с истинския? Рейчъл, която от постоянна съпруга може да се окаже временна? Том, чиято приятелка е „тук”, вместо  да е „там”?  Или камериерката Джули, която всички бъркат с момиче на повикване? Ако се възползвате от сватбената покана и дойдете с приятели, съпрузи или бъдещите си годеници на една от най-дълго играните британски комедии, проверете всеки ъгъл на хотелската стая, в която ги е събрал автора Робин Хаудън. Стъпка встрани може доведе до бракоразводно дело, или до… оглушителен смях.
Октомври 2023
16 Октомври - УМОПОМРАЧЕНИЕ
19:00
ФКЦ, ЗАЛА 1
Варна
Това е пиеса за мъжете, които се опитват да разберат жените и никога не успяват. За някои тя може да се окаже „твърде правдоподобна, за да е смешна”. Пълнокръвните образи и остроумните закачки превръщат „Умопомрачение” в брилянтна комедия за живота на един мъж, който сякаш притежава всичко, но накрая цялото му съществуване се преобръща на 180 градуса. Режисьорът Борислав Чакринов превежда силния актьорски състав през тази забавна комедия на обратите, създавайки един свеж спектакъл, който кара публиката да се залива от смях, но и да се замисли за превратностите на живота. Умело написаният текст е дело на награждавания американски писател Сам Бобрик, който е написал над 30 театрални пиеси и е успешен сценарист на популярни телевизионни сериали като „Омагьосване”, „Семейство Флинстоун”, „Умирай умно”, „Шоуто на Анди Грифит” и др.   Без да искаме да разкриваме интригата, мъжете ще понаучат едно-две неща по трудния начин, но дамите със сигурност ще заобичат „Умопомрачение”. 


Едно от най-важните мероприятия,

които се провеждат във Фестивалния комплекс (ФКЦ) е Фестивалът на българския игрален филм "Златната роза", който привлича големи тълпи на почитатели на киното. Други важни събития включват Киномания, Световният фестивал на анимационния филм, София филм фест във Варна, Синелибри, фестивал на късометражното кино "В Двореца", Мастър оф Арт, Международният музикален фестивал „Варненско лято”, Международният майски хоров конкурс "Проф. Г. Димитров", органови концерти за Великден и Коледа на концертния орган в зала 1 с 3 мануала, комбинация Setzer, 3890 тръби, 53-регистъра. През 1993 година Фестивалният и конгресен център стана инициатор и организатор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, който едно време е бил единственият международен кинофестивал в България с конкурсна програма за игрални филми.


Фестивалният комплекс във Варна разполага

с 10 многофункционални зали с капацитет от 50 до 1000 места, ресторант, кафе-барове и летни тераси, разположени под един покрив на 4000 квадратни метра в непосредствена близост до главния вход на Морската градина и на 50 метра от плажната алея. Сградата е построена през 1986 година.

За да отговорят на нуждите на различните клиенти, Фестивалният и конгресен център – Варна предлага разнообразни услуги, включително аудио и видео техника, преводачески услуги, организация на кетъринг, украса на залите и много други. Също така, центърът разполага с безплатен Wi-Fi интернет за гостите си.

През годините ФКЦ е бил домакин

на много престижни национални и международни събития, като е привлякъл много посетители от цял свят. ФКЦ е бил избран като място за провеждане на Европейското първенство по бокс, Европейския празник на музиката и много други събития от национален и международен мащаб.
 

Фестивалният комплекс Варна е идеалното място

за организиране на вашето следващо събитие. Съчетавайки в себе си историята и елегантността на класическия стил с модерните технологии и удобства, той предлага най-доброто от двата свята. Неговото местоположение на най-атрактивното място в града, в близост до Морската градина и плажа, го прави идеален за провеждане на събития на различна тематика.
 

Фестивалният и конгресен център – Варна е един от най-престижните конгресни центрове в България и региона, който успешно привлича много посетители от цял свят. Съчетавайки в себе си историята и елегантността на класическия стил с модерното.