Филип Аврамов

Сподели
Филип Аврамов е известен български кино, телевизионен и озвучаващ актьор, по-известен на българският телевизионен зрител след комедийният сериал „Домашен арест“ с ролята на Константин/Коци.
 
Роден на 9 септември 1974 година в град София. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „актьорско майсторство за драматичен театър“ през 1997 година при известеният български режисьор Енчо Халачев.

Първата му роля след ВИТИЗ е на сцената на представлението „Шапката на клоуна“ за ролята на Фифи играна в театър „Сълза и смях“. На сцената на театъра работи до 2005 година с прекъсване от година (2000 - 2001), когато работи в Народния театър „Иван Вазов“.

След като напуска Нов Драматичен театър през 2005 година, актьорът се присъединява към трупата на Малък градски театър „Зад канала“.

Аврамов има роли и в телевизията като водещ в предването „Царете на комедията“. В телевизията актьорът може да бъде видян в „Шивачки“, „Тилт“, „Кецове“, „Чичо Коледа“, „Писмо до Америка“, „Доза щастие“, „Скъпи наследници“, „Летовници“, „Възвишение“, „Голата истина за група жигули“, „Като за последно“ и др.

Взима участия в редица музикални проекти, включително като изпълнител и китарист. Наред с тях от 2011 година, Фицата с чийто прякор е познат актьора има и роли в дублажа на редица филми и сериали.

Актьорът има и спечелени награди:
 
  • „Аскеер“ – за ролята си в представлението „Дама пика“
  • „Златна роза“ – 2011 година за най-добър актьор
  •  „Икар“ –  2017 година за ролята си в „Ничия земя“ за водеща мъжка роля
 
Филип Аврамов участва активно в редица благотворителни кампании като тези на УНИЦЕФ „Бъдеще без насилие за всяко дете“ и „Най-големият уров в света“. В тази на Сдружение на родителите на деца със синдом на Даун „Приказки за слънцето, приказки за доброто“