Юлиан Вергов

Сподели
Юлиан Вергов е известен български актьор с роли в театъра, киното и телевизията. Става по-разпознаваем на българският телевизионен зрител след сериала „Тя и той“ в ролята на „Той“ – Мартин и тази на Николай в „Стъклен дом“.
 
Вергов е завършил театрален колеж „Любен Гройс“ през 2001 година със специалност „актьорско майсторство“ при великата българска актриса проф. Цветана Манева. „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир по постановка на Л. Абаджиева е първата му сцена на актьор състояла се в народния театър „Иван Вазов“.

След това участва в редица представления на сцените на театър „Сълза и смях“, „народния театър „Иван Вазов“, в Малък градски театър „Зад канала“ и други. Някои от представленията, които изнася са „Сватбата на Фигаро“, „Присъдата“, „Амок“, „Престъпление и наказание“, „Славей беше“, „Чайка“ и други.

Освен роли в театъра Вергов има не малко роли в киното и на телевизионният екран. Първата му роля в телевизията е за сериала „Тя и той“ през 2002 година. Снимките на сериала приключват през 2005 година.

През този период Вергов снима и в други филми, понякога по цели 2-4 филма на година, основно чуждестранни. Сред тях са:
 
  • 2002 – „Interceptor Force 2“, „Hyper Sonic“, „Dark Descent“ , „Antibody“
  • 2003 – „In Hell“, „Shark Zone“, „“, „“, „“
  • 2004 – „Darklight“, „Target of Opportunity“, „Raptor Island“, „Spartacus
  • 2005 –  „Mansquito“, „Alien Siege “, „Sacco & Vanzetti“, „Locusts: The 8th Plague“
 
През 2010 започва снимки за комедийният „Мисия Лондон“ и сериала „Стъклен Дом“. Снимките на последният продължават до есента на 2012 година. Следва нов сериал, този път тинейджърския „Революция Z: Секс, лъжи и музика“, чиито снимки продължават също две години.

Края на лятото на 2017 година се присъединява към екипа на сериала „Откраднат живот“ в ролята на доц. Банков. Има спечелена награда „Икар“ за поддържаща мъжка роля. Има и изяви като водещ, като е бил и гост-водещ на стола на предаването „Като две капки вода“.