Койна Русева и София Бобчева играят в премиерна версия на "Монолози за вагината"

Сподели


Койна Русева, Светлана Бонин и София Бобчева в

Актрисите Койна Русева, София Бобчева и Светлана Бонин играят в премиерна версия на "Монолози за вагината" от Ева Енслър. Събитието ще се състои на 3 май от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център във Варна.

Билетите са в продажба на билетен център Българан. Купи билети онлайн за "МОНОЛОЗИ ЗА ВАГИНАТА" от ePortal.BG.

От 1996 година насам “Монолози на вагината” на Ева Енслър не слиза от театралните сцени и продължава да бъде част от големия наложителен дебат, свързан с насилието върху жени и санкциониращите социални стереотипи, базирани върху сексуалността, а в по-общ смисъл - с темата за човешкото достойнство и правото на щастлив пълноценен живот, което не може да бъде отказвано на никого, казва режисьорът Стоян Радев.

Пиесата е преведена на десетки езици и се играе в над сто държави по целия свят. Българският превод е на Хари Аничкин. Художник е Елица Георгиева. Участва също и актрисата Светлана Бонин.

"Почерпили вдъхновението си от документирани интервюта, включващи реални женски признания, в монолозите се добавят нюанси и смислите се обогатяват с времето, така че актуалността на посланието е винаги налична - то не спира да играе своята роля и да лекува болките на съвремието", допълва Радев.

Неслучайно според него в статия на "Ню Йорк таймс", публикувана повече от двайсет години след първата постановка, се отбелязва, че "никой час, прекаран в театъра напоследък, не е оказвал по-голямо световно въздействие".

Актрисите с доказан талант и широка популярност, както и режисьорското решение, представят достоверно изповядани проблеми, които иначе са трудно споделими или пък умишлено заглушавани от ретроградния заговор на затвореното общество, коментира българският режисьор.

"С оглед консервативните специфики на нашата народопсихология, подновяването на темата, разкрита така вълнуващо от женските образи, е наш артистичен дълг. Не би трябвало подобни въпроси да бъдат забравяни, а техните отговори да се утаяват на дъното в общественото съзнание, докато то бива агресивно атакувано от враждебни на свободата и хуманността социално-политически доктрини. "Монолози на вагината" се определя като текст, изпълняващ важна политическа мисия със средствата на изкуството, а не само като продукт на развлекателната индустрия", казва още Стоян Радев.